Közgyűlés

2024.08.19. 14:31

Töretlen a bizalom: ismét Popovics György lett a társulás elnöke

Ismét elnökévé választotta a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás Popovics Györgyöt, a Komárom-Esztergom vármegyei közgyűlés elnökét, aki az RDV ETT alapítója és egy korábbi ciklusban már betöltötte a szervezet vezetői tisztségét.

Kemma.hu

 A Rába-Duna-Vág ETT a közelmúltban Nagyszombatban tartotta közgyűlését, amelyen 17 napirendi pontot tárgyaltak. Popovics György elnöki mandátumának meghosszabbítása mellett vármegyénkből Borsó Tibort, a vármegyei közgyűlés alelnökét választották a szervezet szakmai bizottsága elnökének. A társulás társelnökének Jozef Viskupicot, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat elnökét választották. Viskupic az előző két évben volt az ETT első embere. A társulás igazgatói pozíciójában megerősítették Vasi Emmát, aki 2016 óta irányítja a szlovák–magyar határtérségben élők helyzetének javításáért tevékenykedő szervezetet. 

Popovics György most megválasztott és Jozef Viskupic, a szervezet korábbi elnöke kezet fognak a közgyűlés után
Popovics György most megválasztott és Jozef Viskupic, a szervezet korábbi elnöke kezet fognak a közgyűlés után
Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat/Facebook

A közgyűlés tagjai elsőként a társulás tavalyi évi tevékenységéről, majd a Kisprojekt Alap nyugati határtérségben történt megvalósítási folyamatáról fogadtak el beszámolót. A Kisprojekt Alapból, elnevezéséhez illően, olyan mikro­projekteket támogatnak, amelyek segítik a határon átnyúló kapcsolatok kiépítését. 

Popovics György elnök kiemelte, büszke rá, hogy a Kisprojekt Alap sikeres projektzáráson és sok jó határon átnyúló fejlesztésen van túl. Az új kiírásra, amelyet 2023 őszén tucatnyi helyszínen tartott információs napon népszerűsítettek, rengetegen pályáztak. A felhívás sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy 199 pályázó szervezet nyújtott be pályázatot 381 különböző határon túli szervezettel. Köztük vannak civil és egyházi szervezetek, oktatási intézmények, önkormányzatok, kormányzati szervek, valamint érdekvédelmi testületek. Legnagyobb számban fesztiválok és kulturális események támogatására érkezett igény, de nagy számban sportesemények, illetve szakmai konferenciák és programok jelentették a pályázatok fő tevékenységét. Idén ősszel új lehetőség nyílik a pályázatok benyújtására. 

– Remélem, hogy újbóli elnökségem alatt tovább folytatódhatnak a Komárom-Esztergom vármegye települései és a felvidéki magyarság szempontjából is nélkülözhetetlen projektek, amelyeket az RDV ETT megvalósít és támogat – hangsúlyozta Popovics György, majd hozzátette: – A Rába-Duna-Vág ETT 2021-ben fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte. Az összefogás sikerességét példázza, hogy az elmúlt időszakban motorja voltunk a határ menti fejlesztéseknek. 

A szervezetet 2011-ben alapították

A Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás a természeti és politikai határokon felülemelkedve, a közösségek történelemben gyökerező együttműködését, kölcsönös előnyökön alapuló fejlődését tűzte ki célul. A szervezetet Komárom-Esztergom vármegye a szomszédos Győr-Moson-Sopronnal és a határ másik oldalán található Nagyszombat megyével közösen alapította 2011-ben, majd a későbbiekben csatlakozott Pozsony, Nyitra és Pest megye. 

Az RDV ETT az elmúlt időszakban már komoly sikereket ért el az Interreg VI-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program nyílt pályázati felhívásain, úgy is, mint sikeres pályázatok projektfejlesztője, és úgy is, mint sikerrel megvalósuló projektek kedvezményezettje. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában