Fejlődés

2024.08.05. 17:24

A komáromi akkugyárról is beszélt Szijjártó az MCC Feszten

Esztergom vendége volt Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Az MCC Feszten többek között a komáromi akkumulátorgyárról is beszélt Szijjártó Péter.

Goletz-DeáK Viktória

Nehéz és kényes kérdések és témák is napirendre kerültek a hétvégén Esztergomban, az MCC Feszt Mol színpadán, ahol Szijjártó Péter, hazánk külügyminiszterével beszélgetett Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója. 

szijjártó mcc feszt
Szijjártó szerint Magyarországon a német autóipar és a kínai beszállítóipar rendkívül szoros együttműködését láthatjuk
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Az akkumulátorgyárak építése egy megosztó téma. Sokan ellenzik az építésüket, mások szerint szükséges a fejlődéshez, amiben hazánk is kulcsszerepet játszik. 

Szijjártó a kínai gyárakról is beszélt

Szijjártó szerint Magyarországon létre jött egy nagyon érdekes helyzet, ami egyébként az ország hosszútávú versenyképességét és a gazdasági növekedés hosszútávú pályáját meghatározza. A külügyminiszter elmondta, hogy a világon három olyan ország van, ahol a három legnagyobb német autóipari vállalat gyárral rendelkezik, ez pedig Kína, Németország és Magyarország. Mi vagyunk továbbá az egyetlen ország Európában, ahol a tíz legnagyobb keleti akkumulátorgyártó vállalatból öt jelen van. És az ötből három kínai, kettő pedig koreai. 

Szijjártó emlékeztetett arra, hogy vármegyénkben is van akkumulátorgyár, méghozzá, Komáromban, ahol Szijjártó született. Megjegyezte, hogy sokan támadták a beruházást, mert azt állították, hogy az majd elszívja a Duna vizét. Szijjártó szerint ebből annyi igaz, hogy egy nap alatt annyi vizet használ el, ami a Duna vízhozama öt másodperc alatt. 

Kiemelte, hogy Magyarországon a német autóipar és a kínai beszállítóipar rendkívül szoros együttműködését láthatjuk. És a német vállalatok globális vezetői rendszeresen kérik arra, hogy segítsen nekik abban, hogy a kínai beszállítóik földrajzilag minél közelebb legyenek hozzájuk. Elmondta, hogy Debrecenben van olyan kínai akkumulátorgyár és német autógyár, amik szomszédos telken vannak egymással. Ezzel ott a beszállítói lánc zéróra zsugorodott. 

Szijjártó leszögezte, hogy Magyarországon minket nem érdekel az, hogy egy vállalat hova való, európai, vagy ázsiai, kínai, amerikai, vagy német. Az a fontos, hogy tartsák tiszteletben a szabályainkat. És ha tiszteletben tartják a törvényeinket és a szabályainkat, akkor nyugodtan működjenek itt. Sőt, hozzanak ide még több beruházást, vegyenek fel még több embert, hozzanak ide még modernebb technológiát, mert attól lesz jobb ennek az országnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában