Átszervezés

2024.08.07. 06:50

Újabb két posta zárt be vármegyénkben

Csaknem száz kistelepülés postái zárnak be a közeljövőben. A Magyar Posta tájékoztatása szerint Komárom-Esztergomban két települést érint az átszervezés.

Goletz-DeáK Viktória

Bő egy éve jelentette be a Magyar posta, hogy az 1500 fő alatti kistelepülések posta szolgáltatásait gazdasági megfontolásból átszervezik. A következő hónapokban több kisebb településen zártak be a posták. Az elmúlt hetekben pedig újabb mintegy száz posta bezárásáról döntött a cég. Köztük van két vármegyei is. 

Közel száz kistelepülés postái zárnak be a közeljövőben. A Magyar Posta tájékoztatása szerint Komárom-Esztergomban kettő települést érint az átszervezés.
Dágon és Únyban is bezárt a posta. Mostantól mobilposta fog naponta érkezni a településre 
Fotó: 24 Óra/Google Maps

Múlt héten számolt be arról több médium is, hogy a Magyar Posta újabb kistelepüléseken zárja be a postahivatalait. A Kemma.hu megkérdezte, hogy a listán szerepelnek-e Komárom-Esztergom vármegyei kistelepülések is. Ha igen, akkor számukra milyen módon biztosítják a későbbiekben a szolgáltatást. 

Dágon és Únyban zárt be a posta

A Magyar Posta válaszában elmondta, hogy arra törekszenek, hogy hatékonyan, az ügyféligényekhez rugalmasan alkalmazkodó 21. századi, modern szolgáltatásokat nyújtsanak. Ehhez azonban változtatásra van szükség. 

– A Posta jelenleg a jogszabályi elvárásokat messze meghaladva, országszerte csaknem 2150 postán áll az ügyfelek rendelkezésére. Az ügyfélforgalom csökkenése miatt azonban bizonyos helyeken üzemeltetési módot vált. Az üzemeltetési módok tekintetében elsősorban a postapartneri együttműködések kialakítását szorgalmazza a Magyar Posta, emellett lehetőséget biztosít a szolgáltatások mobilpostával való biztosítására azon településeken, ahol postapartneri együttműködésre nem kerül sor – írta válaszában a Magyar Posta Kommunikációs Osztálya. Hozzátették: Komárom-Esztergom vármegyében Dág és Úny település volt érintett üzemeltetési mód változásban, mobilpostával látják el a szolgáltatásokat a két községben. Postai szolgáltatás tehát továbbra is minden településen biztosított.

Steiner Tamás, Dág polgármestere a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a Magyar Posta még tavaly nyár előtt tájékoztatta az önkormányzatot, hogy bezárják a településen a postahivatalt. Azonban közel egy évig nem is keresték az ügyben az önkormányzatot. A nyár előtt érkezett egy tájékoztatás, hogy a postát augusztus elsejétől bezárják, illetve felajánlották, hogy az önkormányzat, vagy egy vállalkozó vegye át a szolgáltatást. Azonban a településnek nem volt erre lehetősége. Ezért a Magyar Postával való egyeztetések során abban maradtak, hogy a továbbiakban egy mobilposta fogja ellátni a településen a feladatot. 

Délelőtt jön a kisbusz

– A tervek szerint minden nap délelőtt, az idősek klubja előtti parkolóba fog érkezni a kisbusz. Ez mintegy kétszáz méterre van a posta korábbi helyétől, ami egyébként egy magánházban üzemelt korábban. Illetve a falu központi helyén van, így mindenkinek elérhető a távolság – magyarázta a polgármester, aki hozzátette, hogy még csak pár nap óta működik a szolgáltatás az új rendszerben, így még nem tudják felmérni, hogy mennyire felel meg a főleg idősebb helyieknek. Elvileg a mobilposta húsz percet tartózkodik a faluban, azonban ha egyszerre többen érkeznek, mindenkit kiszolgálnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában