Biztonság

2024.08.13. 19:45

Bátor lovas polgárőr hölgyek vigyáznak a rendre Dunaalmáson

Bátor nők járják Dunaalmás környékét lóháton. A Lovas Polgárőrök a neszmélyi egyesülethez csatlakozva vigyáznak ezentúl a környékre.

Goletz-DeáK Viktória

Hosszú utat jártak be és sokáig küzdöttek a dunaalmási lovas hölgyek, hogy felölthessék a polgárőr egyenruhát. Gruber-Markotics Fanni és csapata a Neszmélyi Polgárőr Egyesülethez csatlakozott. Így már lóháton járva a környéket figyelnek a környék biztonságára. 

Bátor nők járják Dunaalmás környékét lóháton. A Lovas Polgárőrök a neszmélyi egyesülethez csatlakozva vigyáznak ezentúl a környékre.
A hat lovas polgárőr Dunaalmás környékére fog ezentúl vigyázni 
Fotó: Beküldött

Bő másfél éve küzdött Fanni, hogy hivatalosan is csatlakozhassanak lovaikkal a polgárőrökhöz. Bár a lányok gyorsan letették a sikeres vizsgát, a lovaiknak már nehezebb volt megszereznie az engedélyt. 

Szolgálatban a lovas polgárőrök

Több vizsgán is helyt kellett állniuk az állatoknak. Többek között sziréna próbájuk is volt, ahol azt tesztelték, hogy a hirtelen jövő, erős, fülsiketítő zajra hogyan reagálnak a több mázsás patások. Ugyanis, ha ijedtükben megugranak, akkor annak komoly sérülés is lehet a vége. A hatalmas, tekintélyt parancsoló noniusz ló azonban könnyen vette az akadályt. Meg sem rezdült a sziréna hangjára. 

Fanni elárulta, hogy ezt a lófajtát ágyúhúzásra tenyésztették ki, így hatalmas a teherbírása és a türelme is. Nem riasztja el az éles, hirtelen hang, vagy akár egy dübörgő autó sem. Ezért ideális polgárőr ló lesz belőle. Fanni egyébként a lovaknak él, gyerek kora óta az volt a vágya, hogy lovakkal foglalkozhasson, amiért mindent meg is tett. Azonban a fiatal nőnek ez sem volt elég, szerette volna, ha lovaival a közösséget is szolgálhatná. Ezért még 2022-ben eldöntötte, hogy csatlakozik a polgárőrséghez. 

– Sokszor eszembe jutott mi lehet az, amivel lovasként segíthetnék az itteni értékeket növelni, védelmezni. Innen jött a lovas polgárőrség ötlete. A csapat tagjainak többsége Dunaalmáson vagy Neszmélyen lakik, illetve a második otthonuk, a lovaik otthona, a birtok is Dunaalmáson található. Így felkerestük a helyi egyesületet, akik örömmel fogadtak bennünket – kezdte a történetet Fanni, aki a Komárom-Esztergom Vármegyei Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának koordinátora, illetve a Neszmélyi Polgárőr Egyesület Lovas Tagozatának vezetője lett.

– Jelenleg a csapat hat főből áll, de hamarosan csatlakoznak még Szőnyből ketten, akik közül az egyik ifjú polgárőr, ezen kívül még négy lovas jelezte hogy szeretne csatlakozni hozzánk Agostyán, illetve Tarján környékéről. Mi egyenlőre Dunaalmás kül- és belterületét járjuk lovasainkkal. Azonban ez csak a bemelegítés, ugyanis hamarosan Tata, Dunaszentmiklós, Naszály, Neszmély, Baj, Vértesszőlős felé szeretnénk majd venni az irányt – árulta el terveit a csapat vezetője, aki azt reméli, hogy példájuk ragadós lesz és még sok lovas csatlakozik hozzájuk.

Bátor nők járják Dunaalmás környékét lóháton. A Lovas Polgárőrök a neszmélyi egyesülethez csatlakozva vigyáznak ezentúl a környékre.
A neszmélyi Bernadett Gyémánt nevű lován is csatlakozott a Lovas Polgárőrökhöz 
Fotó: Beküldött

– A jövőben reméljük, hogy sok lovas fog még hozzánk csatlakoztatni, főleg ha minél szélesebb körben járjuk a vármegyét, és látva minket ők is kedvet kapnak a Lovas Polgárőrséghez. Szeretnénk munkákkal segíteni a közösségeket, és segíteni mások munkáját azzal, hogy mi lóháton oda is el tudunk gyorsan, és hatékonyan jutni, ahova más autóval, vagy gyalogosan nem tudna eljutni, vagy csak nagyon nehezen – tette hozzá Fanni, akiknek már első szolgálati útját siker koronázta, ugyanis egy illegális szemétlerakó helyre bukkantak, amelyet jeleztek is az illetékesek felé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában