MCC fesztivál

2024.08.02. 19:49

Pénteken is folytatódott az MCC Feszt Esztergomban

A második nap is eseménydúsan telt. Az MCC fesztivál három napon át fogadja a látogatókat.

Kemma.hu

A Mol nagyszínpad déltől fogadta az érdeklődőket különféle panelbeszélgetésekkel. A fesztiválon magyar és külföldi előadók egyaránt megfordultak.

A hadügyminisztert feszült figyelemmel hallgatták az érdeklődők a fesztiválon.
A hadügyminisztert feszült figyelemmel hallgatták az érdeklődők a fesztiválon.
Fotó: Flajsz Peter

Erő kell

A délután várt programja volt hazánk honvédelmi miniszterének "A békéhez erő kell!" címet viselő panelbeszélgetése. Szalay-Bobrovniczky Kristófot a fesztiválnak nevet adó Mathias Corvinus Collegium kutatótanára, Dr. Somkuti Bálint kérdezte. Beszélgetésük sarkalatos pontja volt a magyar katona-identitás kérdése. A miniszter elmondása szerint ugyan is ez egy égető probléma jelenlegi társadalmunkban. A katonák megítélése nagyban befolyásolja azt, hogy a fiatalok hányad része választja a honvédséget hivatásának. Emellett az sem mindegy, hogy mi állampolgárok hogyan gondolkozunk a hazánkat megóvó katonáinkról.

Beszédében Szalay-Bobrovniczky elmondta, hogy éppen ezért létrehozott egy külön tárcát a minisztériumon belül, ami csak ezzel a kérdéssel foglalkozik, annak reményében, hogy a magyar katonák a megérdemelt megítélésben részesüljenek.

Stabil a város

A hadügyminiszter beszélgetése után a Rákóczi téri színpadhoz érkeztünk ahol Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere, Eger, Miskolc és Budapest 1. kerületének vezetőivel beszélgetett. Az eseményt az MCC Politikatudományi kutató tanára, Janik Szabolcs moderálta. A négy politikus készségesen válaszolt a jövőbeli terveikkel és a városvezetéssel kapcsolatos kérdésekre.

Felmerült a várostisztaság és a tömegközlekedés megfelelőségének kérdése, illetve a költségvetés is.

Esztergom költségvetése stabil

– hallhattuk a kijelentést a város vezetőjétől. A moderátor éppen a gazdasági tervezésről és nehézségekről kérdezte Hernádit, aki biztosított mindenkit arról, hogy jelenleg nincs miért aggódni, a város tökéletesen kijön a költségvetéséből, mindig tudnak előre tervezni, és a költségátcsoportosítással sincs problémájuk. Gondolata zárásaként kiemelte, hogy egy olyan városban, ahol olyan remek alpolgármester dolgozik, mint náluk, nem is lehet ebből probléma.

Kultúra a fesztiválon

A politikai panelbeszélgetések mellett a kultúra is helyet kapott. A Libri szervezésében régi írógépeket és kortárs köteteket is megtekinthettek az érdeklődők. A fő attrakció pedig délután 4 órától Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színházi, opera-, televíziós- és filmrendező és dr. Csernus Imre pszichiáter dedikálása volt, ahol sorba állva várakoztak a rajongók, hogy néhány szót váltva aláírást kérhessenek az alkotóktól.

Fiatal rajongója könyvét dedikálja dr. Csernus András
Fotó: Flajsz Peter

Barangolásunkat a Magyar Nemzeti Táncegyüttes rendhagyó néprajzi óráján zártuk. Az együttes elkalauzolt minket hazánk néptáncművészetének világában. A testközeli élmény mindenki számára élvezetes pillanatokat okozott. Azt sem érte csalódás, aki esetleg nem a testmozgásban találta meg magát. Bokányi Nóra textilművész népi ihletésű foglalkozása során betekintést nyerhettek és ki is próbálhatták magukat a szövés és csomózás világában. Textilgyöngyökből nyakláncot, karkötőt, illetve körszövéssel rózsakitűzőt készíthettek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában