Nagy probléma

2024.08.12. 17:15

Nőnek a vízelvezető okozta károk Bakonyalján

Bakonyszombathelyen korábban is okozott már problémát az esővíz. Ezúttal több tízmilliós kárról van szó.

Varga Réka Antónia

Több tíz milliós kárt okozott a zuhatag Bakonyszombathelyen. A község polgármestere, Géringer Istvánné leírása szerint egy nyárközepei erős esőzés következtében a nagy mennyiségű lezúduló csapadék a település több utcájában felfordulást okozott. A lejtősebb szakaszokon mint az Árpád és a Kossuth utca, a nemesített padkát helyenként elhordta, kimosta vagy az útburkolatra hordta a csapadék. A legnagyobb kárt azonban ezeknél az utcáknál a vízelvezető csatorna károsodása jelenti. Az említett utcákban ugyan is az árok burkolatát teljesen megbontotta és tönkretette a vízáradat.

A nagy esőzések hatalmas károkat okoztak.
A nagy esőzések hatalmas károkat okoztak.
Forrás: Bakonyszombathely Község Önkormányzata/Facebook

Nagy a kár

A település önkormányzata szakértők bevonását eszközölve felmérte a helyzetet. A 36 millió forintra becsült károk megoldása érdekében Vis Maior pályázat benyújtása mellett döntött. A Vis Maior támogatást helyi önkormányzatok igényelhetik természeti károk megelőzése, megtérítése érdekében, épületek, árkok, önkormányzati tulajdonok esetében. Az ehhez szükséges pályamunka elkészült és a múlt hét folyamán a település benyújtotta a belügyminisztériumnak. Jelenleg az elbírálásra várnak. 

A polgármester asszony mindenkit biztosított arról, hogyha esetleg nem a szerencsés elbírálásban részesülnének akkor sem hanyagolják el a helyzetet. Abban az esetben a korábbiakhoz hasonlóan saját erőforrásból kezdenék meg a munkálatokat, de az egy sokkal körülményesebb és lassabb folyamatot eredményezne, hiszen az önkormányzat költségvetése nem végtelen. A település történetében nem idegen fogalom az önerőből történő fejlesztés. Nemrégiben ravatalozójuk, teljes körű tetőcseréjét és alapzatfelújítását is saját maguk fizették.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában