Vasút

2024.08.26. 11:35

Kalauz nélküli vonatok jönnek szeptember közepétől

Szeptember 16-tól vármegyénk két vasútvonalán is közlekednek majd olyan vonatok, amelyeken nem lesznek jegyvizsgálók. A kalauz nélküli vonatokra természetesen váltani kell jegyet, a potyázók súlyos bírságra számíthatnak.

Kemma.hu

Kalauz nélküli vonatok is közlekednek az 1-es fővonalon szeptember 16-tól

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kovács László

A regionalbahn.hu írt arról részletesen, hogy szeptember 2-án lép életbe a 2023/2024-es menetrendi időszakra vonatkozó 3. számú menetrendi módosítás. Megemlítik, hogy a nyári szezon végét jelentő változásoktól sokan tartottak, ám mellékvonal-bezárásnak egyelőre nincs nyoma. Úgy fogalmaznak, hogy a számos, viszonylag apró változtatás között megbújik néhány sor, ami szintén apró változásnak tűnik. Ám ez közel sincs így: a budapesti elővárosi vonalak jó részén, különösen ott, ahol motorvonatok üzemelnek tervezetten, megszűnik a „kalauz intézménye”. Azaz a jövőben ezek a vonatok KN, azaz kalauz nélküli rendszerben közlekednek.

Kalauz nélküli vonatok is közlekednek az 1-es fővonalon szeptember 16-tól
Kalauz nélküli vonatok is közlekednek az 1-es fővonalon szeptember 16-tól
Fotó: Kovács László / Forrás:  24 Óra

Az írásban megjegyzik: a kalauz nélküli közlekedés nem jelenti azt, hogy a vonatokon nem ellenőrzik az utasok utazási jogosultságát. Ez elsősorban arra vonatkozik, hogy a klasszikus vonatkísérői forgalmi feladatokat nem kell ellátni, azokat a mozdonyvezető és/vagy az állomási személyzet látja el. A vonatok fedélzetén jegyellenőri feladatokat ellátó vasutas továbbra is ott lehet, azonban neki forgalmi szerepe nem lesz a továbbiakban.

Kalauz nélküli vonatok a menetrendben

A regionalbahn.hu közölte azt is, a budapesti előváros jó részén jelennek meg a kalauz nélküli vonatok. A MÁV-csoport weboldalán közzétett menetrendet mi is böngésztük, ebből kiderül, hogy szeptember 16-tól vármegyénk két vonalán sem találkozunk minden vonaton jegyvizsgálóval. Az 1-es, a Budapest–Hegyeshalom–Rajka vonalon például azon a vonaton, amelyik 0 óra 25-kor, illetve 21 óra 25-kor indul a Déliből és Komáromig közlekedik. Ugyancsak KN-es jelzés látható a menetrendben annál a vonatnál is, amelyik 4.31-kor indul Komáromból és Tatabányáig közlekedik, vagy például hétvégente amelyik 6 óra 21-kor indul Győrből és a Keleti a végállomása. A 6 óra 19-kor és 6 óra 49-kor, 7 óra 50-kor Bicskéről induló és Kelenföldig közlekedő vonatok is kalauz nélkül szállítják majd az utasokat. Megjegyezzük: ez a lista nem teljes.

A 2-es, vagyis a Budapest–Esztergom vonalon hat vonat kivételével valamennyi kalauz nélküli lesz szeptember 16-tól. 
 

Rekordbevétel a bliccelőktől
Idén júliusban több mint 15 millió forintot fizettek be a bliccelők a vasúttársaság számlájára. Ez rekordnak számít, ekkora bevétel soha korábban nem érkezett a MÁV-START-hoz – áll a vasúttársaság napokban kiadott közleményében.
A követelésbehajtásból származó bevételek nemcsak júliusban, hanem 2024 teljes első félévében is kimagaslóak voltak. Januártól júliusig közel 80 millió forint folyt be a MÁV-START kasszájába, amely összességében 40 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszak értékeit. A bliccelésből származó második legmagasabb havi bevétel 13,3 millió forint volt még 2020 márciusában, vagyis négyéves rekord dőlt meg idén júliusban, az összesen 15,2 millió forintos befizetéssel. Az idén júliusban beszedett rekordösszeg jelentős mennyiségű késedelmi díjat és kamatot is tartalmaz, a legmagasabb egyösszegű befizetés elérte a 148 ezer forintot. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában