Bántalmazás

2024.08.27. 17:15

Iskolai agresszió: másik helyre kellett menni a happy end-hez Bencének

Minden szülőt megvisel, ha a gyermekét bántalmazzák az iskolában. Hogy védheti meg a szülő a gyermekét, és mit tehet az iskola az agresszorral szemben? Mi sem tudjuk az univerzális választ. Egy családnak azonban szerencséje volt.

Baranyai Mihály

Az Oktatási Hivatal 2024-es tanulmánya szerint az iskola világában tapasztalható bántalmazás nem független a társas környezettől és a kulturális kontextustól. A 2022-es PISA kimutatta, hogy a tanulók 9 százaléka egy éven belül átélte az iskolában, hogy megütik, fizikailag zaklatják, erőszakoskodnak vele. Egy oroszlányi fiú, Esztergályos Bence, három-négy évvel ezelőtt gyakorta elszenvedője volt effélének.

Bencének iskola után első az OCR pálya, és mégis jobban tanul, mint valaha.
Bencének iskola után első az OCR-pálya, és mégis jobban tanul, mint valaha
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

– Rossz környezetben volt a másik iskolában, szinte folyamatosan bántalmazták fizikailag – kezdi a történetüket Bence édesanyja. A hatodik osztály elején még adtam egy esélyt, hátha lesz kedvező változás az osztály összetételében, de még rosszabb lett a helyzet, mivel újabb bukottak jöttek.

Az anyától megtudtuk, hogy Bence, aki korábban mindig jó tanuló volt, nagyjából közepes eredménnyel zárta az ötödik osztályt, és a hatodik sem ígérkezett jobbnak. Az iskola miatt egyre többet szorongott, gyakran fájt a feje és a gyomra.

– Teljesen magamba fordultam – mondja –, ahogy hazaértem bezárkóztam a szobámba. – Valamiben mégis más voltam, mint a többi, hasonló helyzetben levő gyerek, mert időnként mindent elmondtam a szüleimnek, de nem tudtunk mit csinálni – folytatja. Nem lehetett mit kezdeni, mert ezeket a gyerekeket semmiképpen nem lehet nevelni.

Az iskola semmit sem tudott tenni

– Tulajdonképpen a tanároktól azt a választ kaptuk, hogy nem tudnak semmit sem tenni – egészíti ki az anya.

Tehát a szülők még év közben az iskolaváltás mellett döntöttek.

– Ez egy teljesen új légkör volt, egy teljesen új baráti társaság, amelyben nagyon jól éreztem magam, és azonnal be tudtam illeszkedni – meséli Bence a mostani osztályáról, és hozzáteszi, hogy minden jóra fordult.

Ebben az iskolában a tanulmányi követelmények magasabbak, mégis sokkal jobb eredménnyel teljesíti azokat.

Bence életét az új iskola megváltoztatta. Hálás a szüleinek. Édesanyja mindig elkíséri a versenyekre.
Bence életét az új iskola megváltoztatta. Hálás a szüleinek. Édesanyja mindig elkíséri a versenyekre
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Bence már nyolcadikos. Sokat jelent számára Zsolti bácsi, aki a testnevelő tanára, az osztályfőnöke és az edzője is. A fiú nem régiben az OCR-akadályverseny badeni világkupáján negyedik lett. Kezdetben verseny előtt mindig nagyon izgult, a hasa is fájt, de az eltelt három év alatt sikerült ezt az érzést, és főként önmagát legyőznie. Azt tervezi, hogy sportpszichológus lesz. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában