Különlegesség

2024.08.14. 07:00

Ilyet még biztosan nem láttál: fehér fecskét fogtak a naszályi Madárvártán

Még a szakemberek is alig hittek a szemüknek, amikor a naszályi Madárvárta hálójából egy hófehér fecske került elő.

Kemma.hu

A Mocsán ért meglepetés után újabb ritkaságról számolt be közösségi oldalán a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Ugyan mostanság fecskével találkozni nem számít nagy különlegességnek, hiszen már gyülekeznek a nagy utazáshoz, azonban fehéret belőlük még egészen biztosan nem láttál. Bátky Kolosnak azonban sikerült egy ilyen példányt fognia a Madárvártán.

Mint a bejegyzésükben is írták, először el sem akarták hinni, hogy a gyűrűző a hálóellenőrzéskor mit szedett ki a hálóból. Egy hófehér füstifecskét, aminek csak 1-2 szárnytollán volt sötétebb szín. Arra is fény derült, mért lehetett ez a madár ilyen patyolat fehér. Kifejtették, hogy ez egy genetikai furcsaság, amivel a madár a születése óta rendelkezik. Úgynevezett leucizmusa van, amely megakadályozza, hogy a pigment, különösen a melanin, a madár tollán egyenletes eloszlásban helyezkedjen el. Gyakran fehér foltokat, halvány színeket eredményez. Ennek eredményeképpen ezen madaraknak nincsenek normál, klasszikus, a terepi útmutatókban bemutatott tollazatszínei. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában