Vakáció!

2024.08.18. 18:01

Hét héten át fogadta a gyerekeket a tatabányai nyári napközis tábor

Kiss királyfival és érzékenyítő foglalkozásokkal köszöntek el a nyártól.

Kemma.hu

Megannyi mosolygós arc, változó helyszínek és izgalmas programok. Ha végigpörgetjük a Nyári Napközis Tábor – Tatabánya közösségi oldalát úgy tűnik, a mesés szám beváltotta a hozzá fűzött reményeket, s a hét egymást követő hét valóban mesésen alakult.

A Léleksegítő Alapítvány újabb érzékenyítő produkcióját, a Kiss királyfi vándorútját izgulhatták végig a táborlakók záróeseményen. Tóth Zsóka mesélőként már az első pillanatban elvarázsolta a fiatalokat, ezt Ocskai Gabriella zongorajátéka és Gyalókay Kitti mesés hangja tette még érzékletesebbé. A szereplőket Sugár Gabi segítette; a produkció minden egyes szerepét a gyerekek játszották - egy lájkért cserébe. A székeken várakozó kis koronák, és egyéb kellékek hamar gazdára találtak, miután összeállt a kompánia, elindulhatott a zenés játék, amelynek szövegét Belinszki Zoltán írta, zenéjét Halász Károly szerezte.

Kiss királyfi elindult, hogy megkeresse elveszett bátyjait. A virágos mezőn segített a vakondnak, aki cserébe a föld alól is előkerítette a királyfi legidősebb bátyját. Azt, aki a kétségek mocsarában veszett el. A két legényt vihar lepte meg az erdőben. Kiss királyfi megmentett egy apró csigát. Viszonzásul az állatka kihozta a tunyaság barlangjából a középső királyfit.

A tábor lakói nagyon élvezték az előadást. A képen jobbra Tóth Zsóka
A tábor lakói nagyon élvezték az előadást. A képen jobbra Tóth Zsóka
Fotó: Veizer-Sugár Gabriella / Forrás:  24 Óra

A három testvér örült a találkozásnak, de hamar összevitatkozott azon, kinek mit kellett volna másként csinálnia. Egy nyusziugráson, egy kakaskukorékoláson és egy mosolyon tanulták meg, hogy az emberek másként teszik a dolgukat, mert különbözőek. Mindenkitől tanulhatnak valamit. A történet különféle szálaiból létrejött a barátság sálja, mely minden szereplőt és a közönség összes tagját összekötötte.

Soós Hajnalka Zsófia táborvezető az előadás után elmondta: a darab hagyományosan a Tatabányai Városi Diák és Ifjúsági Önkormányzat ajándéka, s hozzájuk köthető a hagyományteremtő szándékkal a nyitáskor megszervezett tábori faültetési program. Hozzátette: minden évben szeretnének majd egyet ültetni, s így az évek alatt egyre több árnyas fa alá ülhetnek majd le a gyerekek. Logójuk is lett az idén: pályázatot hirdettek és a Pólya György Általános Iskola diákja, Molnár Míra kis alkotása nyert, így ez látható már az idén életre hívott közösségi oldalon, s plakátokon is.

A tábor júliustól augusztus 16-áig hét héten át nyújtott változatos programokat a diákoknak. Volt Mesehét, Zenehét. Foglalkoztak a természetvédelemmel és újrahasznosítással, az egészséggel és sporttal, a közlekedésbiztonsággal éppúgy, ahogy a város megismerésével a Tekergő hetében. Az utolsó napokban pedig az érzékenyítés és az állítok voltak a középpontban.

Voltak állandó külső programok: rendszeresen jártak strandra, könyvtárba, a környező játszóterekre, parkokba.

A nagy meleg kapcsán párakapukat is kaptak, hogy hűsíteni tudják magukat a fiatalok

A táborvezető kiemelte: összesen csaknem ezer gyermeket táboroztattak – zömében alsósokat. Összesen 35 pedagógus segítette a munkáját, akik közül hetente 13-15-en voltak a gyerekekkel, s emellett önkéntesekre is számíthattak. Kiemelte, hogy nagy figyelmet fordítottak a speciális igényű diákokra. Két csoportban is foglalkoztak velük szakemberek.

– Nagyon sok felejthetetlen pillanatnak voltunk a tanúi. Azok között, akik több időt töltöttek itt el, barátságok alakultak ki. Sikerült több új hagyományt is bevezetnünk: a faültetés mellett például a közösségi média intenzív használatát. Nagyon megkedvelték a szülők, hiszen naponta láthatták, követhették, hogy gyermekeik milyen élményekkel gazdagodtak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában