OCR

2024.08.13. 13:50

Fejlődik az új sport Oroszlányban, amely leváltja az öttusás lovakat

Oroszlányban, a Fekete István Sportcentrum kondiparkja mellett láthatunk egy szokatlan, téglalap alakú kondiparkot, amely nem más, mint a tavasszal átadott OCR-pálya.

Baranyai Mihály

Létezik egy új, illetve még nem mindenki által ismert sportág: az OCR akadályfutás, angol nevén obstacle course running vagy racing, amely magyarul akadálypálya futást vagy versenyt jelent. A sportág a 19. századi Angliából ered, ahol nagy hagyományai vannak az akadálylovaglásnak, és ahol a ló fut és ugrik a lovasával, nem jár messze az az ötlet sem, hogy az ember is ugyanezt tegye a maga lábán – írja a Triatlonedző.

Schrantz Zsolt testnevelő és sportmenedzser vezeti az Oroszlányban 2019-től működő OCR egyesületet, amelynek korszerű akadálypályáját tavasszal adták át. Megtudtuk tőle, hogy a világbajnoki kvalifikáció versenyei három- és ötezer méteres távon zajlanak. Az OCR népszerűségén nagyot lendít, hogy a 2028-as los angelesi olimpián már leváltja az öttusa lovas számát.
– Ennek a sportágnak az összetettsége vonzott, mert nem csak arról szól, hogy futni kell egy pályán, és vannak erőgyakorlatok, hanem van még számos ügyességi eleme, például lézerlövészet, gránáthajítás, egyensúlyozás gerendán – mondja. – Az összetettséghez koncentrált karakter szükséges, olyan személyiség, aki fókuszálni tud az előtte álló feladatra – magyarázza.

Egy oroszlányi OCR-es, Milán Levente edzés közben
Egy oroszlányi OCR-es, Milán Levente edzés közben
Fotó: Sárközi Attila / Forrás: Beküldött

Az edzőtől megtudjuk, hogy heti öt edzést tart, melyekre 15-20 gyermek és fiatal jár rendszeresen. A növendékeinek több mint fele már évek óta űzi ezt a sportot. Több tanítványa tagja a magyar válogatottnak, köztük a fia is.

– Kevés olyan hely van az országban, ahol le tudják képezni a versenyszituációkat, ezért fontos az új pálya, és ezért tartozunk köszönettel Lazók Zoltán polgármesternek és Gyuga Mihálynak, a területfejlesztési bizottság vezetőjének, akik támogatták a pálya létrejöttét – emeli ki Schrantz Zsolt.

Az edző hangsúlyozta, hogy nem a versenyeredmények fontosak számára, hanem a felnövekvő nemzedék jellemformálása.

Az oroszlányi csoport az egyik legnagyobb OCR egyesület, a nagyatádi székhelyű 63. Bázis tagja

A 63. Bázis vezetője, Vlasics Zoltán lapunknak elmesélte, hogy gyermekkorában eltölthetett egy nyílt napot a nagyatádi 63. katonai bázison. Harminc évvel később visszatért az addigra már néptelen laktanyába, ahol azt látta, hogy a nagyszerű emlékeket idéző katonai gyakorlópálya helyén évtizedes fák nőnek, és a viharvert kaszárnyák betört ablakokkal viselik az idő múlását. Megvásárolta hát az egyik épületet és a terület egy részét, amely immár az OCR egyik hazai fellegvára, és a versenyre készülő rendőrkommandósok gyakorlópályája is.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában