Robbanásveszély

2024.08.02. 09:56

Óriási légibomba került elő a Dunából

Most Esztergomnál találtak bombát.

Goletz-DeáK Viktória

Még bő 80 évvel a második világháború után is találnak fel nem robbant bombákat a Dunában. Ezúttal Esztergomnál került elő egy 100 kilogrammos, fel nem robbant szovjet légibomba.

Újabb, második világháborús robbanóeszközt találtak vármegyénkben. A 100 kilogrammos légibomba ezúttal Esztergomnál került elő mederkotrás közben.
A légibomba Esztergomnál a Duna medréből került elő. A medertakarítás közben emelte ki egy markoló 
Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

Az esetről az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred számolt be közösségi oldalán. A robbanófejre egy önürítő uszályba kotort sóderban bukkantak rá és még a helyszínen hatástalanították Bábel Attila zászlós, tűzszerész járőr vezetésével. Ezután a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították, ahol majd később megsemmisítik. 

Több bomba is előkerült idén

A tűzszerészek azt is elárulták, hogy idén eddig több mint 800 bejelentésre vonultak ki már hazánkban.

– Eltelt az évből hét hónap és elmondható, hogy ezredünk tűzszerészei rengeteg feladatot hajtottak végre sikeresen ebben az időszakban: összesen több, mint 800 alkalommal végeztünk közszolgálati tűzszerész mentesítést, ebből 150-nél több alkalommal kellett soron kívül intézkedni. Területi elosztást tekintve, a korábbi trendeknek megfelelően, ismét Fejér vármegyéből érkezett a legtöbb bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére. 144 esetben Fejér, 124 alkalommal Pest, míg 72-szer Veszprém vármegyéhez tartozó címeken kezeltek robbanóeszközöket a katonák – írták posztjukban a tűzszerészek. A soron kívüli reagálást igénylő rendőrségi bejelentések száma a fővárosban és Pest vármegyében volt a legmagasabb, ebben a régióban összesen 67 alkalommal intézkedtek katonák 24 órán belül. Fejérben 13, Komárom-Esztergom vármegyében pedig 10 ilyen típusú feladatot végeztek el sürgősséggel.

Újabb, második világháborús robbanóeszközt találtak vármegyénkben. A 100 kilogrammos légibombát ezúttal Esztergomban találták mederkotrás közben.
Összesen 250 kilogrammnyi világháborús aknagránátot találtak korábban egy Csép melletti szántóföldön
Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

– Idén eddig hozzávetőlegesen 10,8 tonna különböző típusú, jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközt, illetve lőszert semmisítettek meg ezredünk tűzszerészei az állampolgárok biztonsága érdekében. Ezen műveletek során pedig több mint 210 kilogramm tömegben használtak TNT és Semtex típusú robbanóanyagot – tették hozzá a katonák, akik a nagyobb horderejű tűzszerész műveleteket is visszaidézték. 

Közte azt az összesen 250 kilogrammnyi világháborús aknagránátot, ami Csép melletti szántóföldön szunnyadt. Kiss Henrik és Pap Ferenc főtörzsőrmester vezetésével több napig folyt áprilisban a robbanótestek utáni kutatás a külterületen, speciális fémkereső műszerek segítségével. Ennek eredményeként összesen 63 darab 82 milliméteres szovjet repesz aknavetőgránátot ástak ki a katonák, melyeket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítottak.

Emlékezetes volt az is, amikor tavaly egy 76 milliméteres szovjet repeszgránátot fedeztek fel az esztergomi Főszékesegyház kupoladob oldalfalában. A veszélyes eszköz már több mint nyolcvan éve pihent a falba ágyazódva, hiszen a második világháborús harcok során lőtték ki, azonban nem lépett működésbe. 

– Ezredünk tűzszerészei 55 méter magasságban vésték ki óvatosan a veszélyes robbanóeszközt. Elszállítást követően a gránát testben található robbanóanyagot szakszerűen eltávolították a katonák – árulták el a tűzszerészek, akik a hatástalanított gránátot később átadták Dr. Török Csaba plébániai kormányzónak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában