Iskolakezdés

2024.08.08. 13:03

A családi pótlék is előbb érkezik

Noha még sokaknak távolinak tűnik egyre inkább közeleg az újabb tanév. Sokan nem is tudják, hogy jogosultak lehetnek beiskolázási támogatásra.

Varga Réka Antónia

A tanévkezdés alkalmával a szülök több tízezres nagyságrendű összegeket hagyhatnak a boltokban tanszerekre és egyéb iskolai felszerelésekre, miközben sokan nem is tudják, hogy több esetben az önkormányzatok hozzájárulnak a kiadásokhoz. Mutatjuk, hogy a Bakonyalján hol és milyen összegű beiskolázási támogatás igényelhető.

Közeleg a tanévkezdés. Az ezzel járó költségek enyhítésére több önkörmányzat beiskolázási támogatást biztosít.
Közeleg a tanévkezdés. Az ezzel járó költségek enyhítésére több önkormányzat beiskolázási támogatást biztosít.
Fotó: Flajsz Peter

A kötelező füzetek, ceruzák, vonalzók, körzők, ez csak néhány példa a tömérdek tanszerből amit a családok újravásárolnak minden nyár végén, az iskolakezdés előtt. Mindez, különösen a többgyermekeseknél súlyos tízezrekkel is megterhelheti a háztartás kasszáját az év ezen szakaszában. Sokan nem tudnak arról, hogy az önkormányzatok a beiskolázási támogatás formájában , jellemzően egy néhány ezer forintos összeggel, vagy utalvánnyal igyekeznek hozzájárulni a családok kiadásaihoz.

Hol és hogyan igényelhető a beiskolázási támogatás?

Egy új iskolatáska akár 20-30 ezer forintba is kerülhet, nem beszélve annak megtöltéséről. A tolltartó és a kulacs ára sem kezdődik 2 ezer forint alatt. Nem beszélve a tornafelszerelésről. A tornazsák a cipő, a ruha csak ad az iskolakezdési költségekhez, hiszen ennek összeállításánál is könnyen a több 10 ezer forintos kategóriában találhatják magukat a vásárlók. Éppen ezért az iskolakezdést számos önkormányzat támogatja kisebb-nagyobb összegekkel. A szeptemberi családi pótlék is ezért hamarabb, augusztus végén kiutalásra kerül a jogosultaknak.

Bakonyalján már több településen elérhetőek a felhívások

 Korábban már beszámoltunk arról, hogy mely településeken van lehetőség a beiskolázási támogatás igénylésére. Most hoztunk még néhányat. 

Kerékteleki község lakói tanszertámogatást igényelhetnek augusztus 15-től szeptember 15-ig. Minden olyan gyermek esetében jogosultak a lakók a támogatásra ahol, a diák általános vagy középiskolában nappali tagozaton tanul. További kritérium, hogy a család egy főre jutó havi jövedelme nem haladhatja meg a 265 ezer forintot. A támogatás igényléséhez szükséges formanyomtatvány elérhető a település hivatalában. A kérelemmel együtt a jövedelem és tanlói jogviszony igazolásának benyújtása is szükséges. Az egyszer igényelhető támogatás maximális összege 20 ezer forint. 

Bakonyszombathely lakói is jogosultak lehetnek beiskolázási támogatásra. Ebben az esetben minden óvodás, általános iskolás és nappali tagozatos középiskolás jogosult egyszeri támogatásra, akinél az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 145 ezer forintot. A kérelem igényléséhez szükséges formanyomtatvány a helyi hivatalban igényelhető. A kérelem leadásához a jövedelem és iskolalátogatási igazolás is szükséges.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában