Megemlékezés

2024.08.28. 18:15

Tisztelettel adóztak a hősi bányászok emléke előtt +fotók

Az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére 1951 óta szeptember első vasárnapján tartják Magyarországon a Bányásznapot. Ennek emlékére idén is Komárom-Esztergom számos településén koszorúzással emlékeznek meg a szomorú eseményekről, illetve rengeteg programmal várják a bányásznapon az érdeklődőket.

Kemma.hu

Dorogon szerdán délután, egy zártkörű megemlékezéssel és koszorúzással kezdődött meg a bányásznapi programsorozat. A rendezvény pénteken folytatódik tovább, és három napon keresztül koncertek és színes programok várnak majd mindenkire. 

 Komárom-Esztergom számos településén koszorúzással emlékeznek meg a szomorú eseményekről, illetve rengeteg programmal várják a bányásznapon az érdeklődőket.
Erős Gábor a térség országgyűlési képviselője is részt vett Dorogon, a bányásznapi megemlékezésen 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A koszorúzás alkalmából a Schmidt-villa kertjében gyűltek össze a megemlékezők. Többek között az ünnepségen részt vett Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, illetve dr. Tittman János, Dorog polgármestere, aki elsőnek köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy minden évben megemlékeztek Schmidt Sándor bányamérnökről, aki letette Dorog városának az alapjait. 

Főhajtás a bányásznapon

Ezután Erős Gábor arra kérte az egybegyűlteket, hogy egy perces néma csönddel emlékezzenek meg Glevitzky Istvánról, a Bányász Szakszervezet elnökéről, aki a közelmúltban hunyt el. 

– Dr. Schmidt Sándor nemcsak az első bányamérnök volt, hanem ennél jóval több. Ő volt az, aki a szívén viselte, hogy a bányában dolgozó emberek  jobb, szebb és sokkal elviselhetőbb körülmények között éljenek. Bár a város csak negyven éves, de már kétszáz évvel ezelőtt is bányásztak Dorogon – magyarázta az országgyűlési képviselő, aki hozzátette, hogy Schmidt Sándor tudta, hogy nem elég lent dolgozni, fent is élni kell. 

– Schmidt Sándor nevét Dorogon soha nem lehet kitörölni és elfelejteni. Ő tudta, hogy az igazi verejték, az izzadtság, a munka kemény része, azoké az embereké, akik minden nap lemennek a bányába. Azzal, hogy minden évben koszorút helyezünk el a szobránál nem csak neki, de annak a több ezer bányásznak is köszönetet mondunk, akik minden nap értünk mentek a mélybe 

A jeles naphoz kapcsolódva Tokodon kedd délután tartottak rövid ünnepséget a temetőben, ahol Bánhidi László polgármester és Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője közösen helyezte el az önkormányzat koszorúját az emlékműnél. Mindkét megemlékezésen a Dorog és környéki bányász szervezetek képviselői  is fejet hajtottak a bányászok emléke előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában