Fesztivál

2024.08.07. 13:50

Folklórkincsek a színpadon: több száz táncostól lesz hangos a tatabányai színház

Első ízben szervezik meg a Kárpát-medencei Hivatásos Néptáncfesztivált, ahol az ország négy meghatározó hivatásos táncegyüttese is fellép a Jászai Mari Színházban. A részletekről Emmer Róbert, a Bányász Táncegyüttes igazgatója mesélt portálunknak.

Kemma.hu

Még el sem kezdődött a 2024/2025-ös évad, máris számtalan programot jelez a Bányász Táncegyüttes naptára az elkövetkezendő hónapokra.

Bányász Táncegyüttes évadnyitó programjai
A Bányász Táncegyüttes többször fellépett már Tatabánya kulturális intézményeiben
Fotó: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

Augusztus 20-án délután 4 órakor lépnek színpadra a táncosok Tatabányán, a Május 1. parkban. Ezt követően Horvátországban turnézik majd az együttes, a soron következő állomása pedig a tatabányai bányásznap lesz. Később, szeptember első hetén pedig egy teljesen egyedülálló programra, az első Kárpát-medencei Hivatásos Néptáncfesztiválra hívják a néptánc szerelmeseit. A kétnapos rendezvényen négy együttes, több mint 150 táncosa lép színpadra két napon át. Megkerestük Emmer Róbertet, a Tatabányai Bányász Táncegyüttes vezetőjét, aki bővebben is mesélt a nagyszabású eseményről, amelynek a Jászai Mari Színház, Népház ad otthont ősszel.

bányász lóf
Emmer Róbert, a táncegyüttes vezetője beszélt portálunknak a következő évad eseményeiről
Fotó: Sugár Gabriella / Forrás: 24 Óra

– Az előadások között lesz lehetőség beszélgetni az együttesek szakmai vezetőivel. Találkozhatunk a Kossuth-díjas táncművész Mihályi Gáborral, Juhász Zsolttal, Czvikker Katival, vagy éppen Fitos Dezsővel és Kocsis Enikővel is, akiktől fontos szakmai titkokat is lehet majd kérdezni – derült ki a pódiumbeszélgetésekről, és az is, hogy egy órás terjedelmük miatt akár több is megnézhető egy nap.

De más okból is fontos az idei ősz a táncegyüttes életében: november 9-én XI. Koreográfus versenyt rendeznek a Vértes Agorájában, ahol amatőr és hivatásos együtteseknél dolgozó, alkotó koreográfusok kapnak kiváló bemutatkozási lehetőséget. Több tucatnyi táncos lepi el a tatabányai kultúrintézményt, ahol két stílusban, autentikus folklór és táncszínházi kategóriában mérhetik össze tudásukat a folklór szerelmesei.

A bányász táncosok már most gőzerővel és nagyszabású programmal készülnek november 30-ra, megalakulásuk 75. évfordulójára. Emmer Róbert további fontos részleteket is elárult a szombati rendezvényről. Például azt, hogy két részes, összesen három órás jubileumi előadással készülnek a táncosok, összesen négy csoport lép színpadra a gálán. Többek között a Bányász Öregtáncos Együttes tagjai is fellépnek, akik ez elmúlt évek koreográfiáiból adnak egy kis ízelítőt. Ezenkívül az utánpótlás csoport is bemutatja tánctudását, de a régi táncosokból alakult tánccsoport is fellép, akik felújítanak régi koreográfiákat.

Bányász Táncegyüttes
A táncegyüttes nem volt rest és táncra perdült a Vértes Agorája előtt is
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

– Nagyszabású gálaműsorral készülünk – mondta Emmer Róbert, akinek táncosai hosszú hónapokkal ezelőtt elkezdtünk próbálni, hogy minden tökéletes legyen az ősz végi programra. Miként fogalmazott, szerették volna a táncokon kívül az együttes életét is hűen bemutatni, ezért remek ötlettel álltak elő. A jubileumra megújítják, ha tetszik, felfrissítik az állandó kiállításukat, a Jászai Mari Színház balett termében. A vendéglátás és a nosztalgiázás után a Tulipános Házban folytatódik a program, ahol Néptáncosok Báljával zárul a 75. születésnapi műsor.

Bányász a kezdetekben

A Bányász 1948 őszén alakult meg a Tatabányai Állami Gimnáziumban Kuncz Pál VI. osztályos gimnáziumi tanuló vezetésével. Komárom-Esztergom vármegye legnagyobb múltú együttese. Az egyik legmagasabb hazai kitüntetés, az „Örökös Kiváló Együttes” cím birtokosa valamint munkájának elismeréséül megkapta Tatabánya Megyei Jogú Város két legrangosabb kitüntetését: az Ezüst- Turul Díjat és a Tatabánya Kultúrájáért Díjat is.

Európa számos országában, sőt a tengerentúlon is nagy sikerrel szerepelt már az együttes. Repertoárjukban szinte minden magyarlakta területről megtalálhatók koreográfiák, melyekben a stílusos táncolást a megfelelő, eredeti zenei kíséret és viselet egészít ki. A csoport autentikus és táncszínházi koreográfiákat is táncol.

Generációk váltották egymást. Ami különös csoda: az alapítók közül többen még ma is táncolnak és nosztalgiaesten be is mutatkoznak a jubileumi programban. Megalapították a Tatabánya Tánckultúrájáért Alapítványt, amelynek elnöke a táncegyüttes egyik tagja, Emmer Róbert. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában