Természeti szépség

2024.08.24. 15:33

A béke legendás szigete, amit mindenkinek fel kell keresnie a Bakonyban

Szebbnél szebb látnivalók, amelyek nem mellesleg hihetetlen történettel rendelkeznek. Már csak ezért érdemes eljutni a Bakony szívébe.

Kemma.hu

A Bakony szívében rejlő kincsekről a Veol.hu készített egy összeállítást. Legendák övezte, múltat, szentek életét idéző csodás természeti környezet, kikapcsolódáshoz, nyugodt elmélyüléshez, elmélkedéshez, elcsendesedéshez ideális helyszín a bakonybéli Szent-kút és környéke, amely Veszprém vármegye hét természeti csodájának egyike.

A Bakony szívében található több monostor is.
A Bakony szívében található több monostor is.
Fotó: Fülöp Ildikó / Forrás: Veol.hu

Rejtett kincsek a Bakony szívében

A hagyomány szerint a bakonybéli monostort alapító Szent Günther és a később vértanúhalált halt (egyébként Esztergomban is évekig élő) Szent Gellért is e hely közelében töltött remeteségben több évet. A község tisztelettel őrzi a két szent legendáját. Először 1826-ban emeltek az emlékhelyen kápolnát, amelyet a 19. század végén a ma álló épület váltott fel. Ekkor készült a 14 képből álló stáció és a szikla tetején található kálvária, Krisztus, Szűz Mária és Szent János alakjával. Ma már része a Via Calvaria – Csendhegyek útja túraútvonalnak, melyre hasonló bakonyi, Balaton-felvidéki helyeket fűztek fel. 

Hozzánk is elér a történelem

A Bakonyaljából egy szeletke vármegyénkhez tartozik. Csatkán például szintúgy található egy Szentkút, ami minden évben Kisboldogasszony napján az ország egyik legkedveltebb zarándokhelye, sőt, a Mária útvonal egyik állomása is a Szentkút mellett elhelyezkedő kápolna. Sarlós Boldogasszony templom története egészen a XIV. századik nyúlik vissza. Nemrégiben ásatásokat is végeztek a helyszínen, ugyanis egy pálos kolostor maradványaira bukkantak. 

Itt tartják minden év szeptemberében a csatkai cigánybúcsút is, ami több mint vallási ünnep: a romaság legnagyobb ünnepe, találkozópontja. Sokan érkezik, hogy a csodatévő vízből vigyenek, hogy megvallják hitüket.

Kisboldogasszony ünnepén rendezi éves találkozóját a magyar cigányság ezért híresült el a sokadalom csatkai cigánybúcsú néven.
Kisboldogasszony ünnepén rendezi éves találkozóját a magyar cigányság ezért híresült el a sokadalom csatkai cigánybúcsú néven. 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Kedves templomok

Ha már a Bakonyban, a Bakonyalján járunk, érdemes felkeresni a templomokat is. Öt kedves kis települést már mi is olvasóink figyelmébe ajánlottunk:

További képek elérhetőek a bakonybéli tájról itt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában