Szemléletváltás

2024.07.20. 17:18

Olvasónk szerint a kapálás kiváltja az edzőtermet

Olvasónknak van néhány tuti tippje, hogyan lehet más szemüvegen át nézni a mai rohanó világot.

Kemma.hu

Kedves olvasónk, Székely Márton szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében felteszi a nagy kérdést, hogyan élhet valaki zöldebb életet? Szerinte a válasz egyszerű: ültess, palántázz, gondozz, majd élvezd a munkád gyümölcsét.

Zöldebb világ - olvasói levél
Zöldebb világban is lehet gondolkodni és akkor élvezhetjük a munkánk gyümölcsét - írja egyik olvasónk
Fotó: Székely Márton / Forrás: Beküldött

„A mai rohanó világban egyszerű bemenni a boltba mindenért. Megvehetjük a bio termékeket többszörös áron, vagy akár elő is állíthatjuk a kiskertben, balkonon. Ha kicsit következetesen hozunk létre társulásokat, akkor minimális vagy semmilyen vegyszert nem kell használnunk, sőt akár sok konyhai „hulladékot” is tudunk hasznosítani.

A kertészkedésnek van sok jó oldala, elsőként a testmozgás. Guggolás, hajlítás, emelés. Sokan konditerembe járnak, hogy elvégezzék ezeket a mozdulatsorokat, pedig otthon is meg lehet tenni. Következő előny, hogy tudjuk mit eszünk, hiszen mi foglalkoztunk vele. A rendszeres elfoglaltság segít kicsit kikapcsolni a rohanó világot a fejünkben. Nincs közben idegesítő kollega, vagy egy olyan főnök, aki mindent egyszerre akar. Csak mi vagyunk és a természet. Valamint a legfontosabb előny: zöldebbek vagyunk. Ha van a kertben olyan zöldség, gyümölcs, amit ennénk, és ezért nem kell autóba ülni, akkor már tettünk valamit a bolygóért. A legszebb az egészben, amikor piroslik a szamóca a pici eperföldön és a kisgyermeked odalép mellé, leszakítja és abban a pillanatban már folyik ki a gyümölcslé a mosolygós szájából… Ezért érdemes csinálni!

Ha a növénytársítást jól alakítjuk ki, melyhez rengeteg leírás van a neten, akkor egy kis területen akár egy egész vacsorát meg lehet termelni. Egy jó és hűsítő nyári saláta a nagy melegben szinte kötelező. Otthon a paradicsom mellé mindig teszek bazsalikomot és bársonyvirágot (leánykori nevén büdöskét). Az előbbi kettőből lesz a legjobb pizzaszósz. Forró vízbe teszem a megvágott paradicsomot, majd kivétel után könnyen le lehet húzni a héját. Ezt bedobom egy aprítóba, majd teszek hozzá friss bazsalikomot és sót. Egyszerűen pépesre aprítom és készen is van.

A lényeg, hogy ha ültetsz, akkor jót teszel magadnak és nem utolsó sorban a természetnek. Télen kezdem általában a magszórást a lakásban. Kint esik a hó, bent pedig a szem előtt zajlik az élet kialakulása. Kibújik néhány sziklevél, majd elkezd nőni a növény. A természet folyton megajándékoz minket a saját csodáival. Csak észre kell venni!”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában