Oroszlány

2024.07.19. 07:59

11 ezer fa, esőkert, településkapu és rózsaágyás is van itt! Kitalálod, melyik település?

Lezárult a jelentkezés az idén már 31. alkalommal meghirdetett környezetszépítő megmérettetésre. A szervezőbizottság és a Magyar Turisztikai Ügynökség felhívása idén is többszáz helyi közösséget mozgatott meg. Köztük Oroszlányt is...

Kemma.hu

Oroszlány immáron másodszor látta vendégül a Virágos Magyarország zsűri bizottságát, akik a tavalyi év mintájára nemrégiben érkeztek a közterületek szemrevételezésére.

A Virágos Magyarországért verseny Oroszlányban
A Virágos Magyarország verseny zsűrije a haraszthegyi Cultplay játszótérre is ellátogatott
Fotó: OIH Zrt. Facebook / Forrás:  Beküldött

Míg tavaly kizárólag tematikus pályázatot nyújtott be a város, addig idén – a tavalyi zsűri javaslatára – már településként is, és Virágzó Közösség tematikus témában is részt vesz a megmérettetésben a bányászváros.

A városi honlap információi szerint a bizottság elsőként a polgármesteri hivatalba látogatott. Rajnai Gábor alpolgármester és Németh Gábor, az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. vezérigazgatója fogadta a zsűri tagjait, majd rövid bemutatót tartottak a város zöldfelületein zajló munkálatokról, a köztisztaságért tett erőfeszítésekről és a település városképét érintő fejlesztési programokról.

Virágos Magyarországért verseny Oroszlányban
Megtekintették a Haraszthegyen, a falusi Rózsaligetben és a Hunyadi Mátyás Általános Iskola előtt újonnan telepített rózsa ágyásokat
Fotó: OIH Zrt. Facebook / Forrás: Beküldött

A Virágos Magyarország verseny nem csak a virágokról szól, a zsűri mindig vizsgálja az adott település köztisztaságát, az utcabútorokat, szemétgyűjtő edényeket és buszmegállókat, továbbá a zöldfelületeinek minőségét, fenntarthatóságát, környezettudatos módszereit, valamint a civil szervezetek, intézmények és vállalkozások részvételét a városkép formálásában, szépítésében. A tájékoztató után megtekintették a Haraszthegyen, a falusi Rózsaligetben és a Hunyadi Mátyás Általános Iskola előtt újonnan telepített rózsaágyásokat.

A szemlebizottság tagjai felkeresték a Szent Borbála teret, a Cultplay játszóteret, mindhárom esőkertet, és a „településkapunál” található kerékpárút eleji, a bicósokat köszöntő ültetéseket. Kritikus szemmel vizsgálták a magánterületek, a körforgalmak, valamint a Rákóczi út virágosítását, továbbá felkeresték az Oroszlányi Bányászati Múzeumot is.

Oroszlány közterületein csaknem 11 ezer fát lehet csodálni. Az állomány gondozása, a csemeték locsolása, a középkorú fák gallyazása, a lomb folyamatos gyűjtése, illetve az idősebb fák vissza-, adott esetben kivágása sokszor erőt próbáló feladat, de megéri. A zsűri tagjai jártak a Rosenberg és a Kossuth Lajos utcai fasoroknál, a Topolya kút melletti ligetben, zárásaként pedig azt is elmondták, hogy jó úton jár a város. Mint kiemelték, a zöldfelületek megbecsülése és megóvása rendkívül fontos feladat.

Virágos Magyarország, az idei a 31.

A kezdeményezés 1994 -ben indult és azóta változatlan népszerűségnek örvend. Az idén csaknem 400 pályázat érkezett az ország legismertebb környezetszépítő versenyére. Az augusztus közepéig tartó, komplex értékelési folyamatot követően az őszi, országos díjátadó gálán derül ki, hogy melyek lesznek 2024 legvirágosabb helyi közösségei az egyes települési kategóriákban, illetve mely önkormányzatok gazdagodnak a több mint 80 szakmai elismerés egyikével. A díjakat a Magyar Turisztikai Ügynökség, számos együttműködő partner és szakmai szervezet ajánlotta fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában