Vakáció

2024.07.15. 12:31

Szarvason táboroztak a tardosi gyerekek

Az alföldi szlováksággal ismerkedtek meg a diákok a táborban. A tardosi gyerekek Szarvason töltöttek egy hetet.

Kemma.hu

Idén sem maradhatott el a szlovák tábor a tardosi iskolában. Kissné Török Erika tagintézmény-igazgató a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően 15 tanuló a szarvasi szlovák iskolában elszállásolva ismerte meg az alföldi szlovákságot. 

Az alföldi szlováksággal ismerkedtek meg a diákok a táborban. A tardosi gyerekek Szarvason töltöttek egy hetet.
A tardosi gyerekek megismerkedtek az alföldi szlovákság hagyományaival is a tájházban
Fotó: Beküldött

A gyerekek számtalan programon vehettek részt az 5 nap alatt. A szarvasi szlovák tájházban és több tanyán megtekintették az alföldi szlovákság épületeit, berendezési tárgyait. 

Színes programokon a tardosi gyerekek

A tardosi diákok a tábor során sokat hallottak az ott élő emberek életmódjáról, népszokásairól és egyházi életéről. Megismerkedhettek mezőgazdasággal, az állattartással és az ezekhez a munkákhoz használt szerszámokkal is. Kézműves foglalkozásokon ismerték meg a régi foglalkozásokat, kipróbálták a szalmafonást és a kékfestő nyomódúccal kendőt is készítettek magunknak.

A népismereti nevezetességeken kívül ellátogattak a város főbb nevezetességeihez is. Megnézték a templomokat, szobrokat, ellátogattak az arborétumba, a Minimagyarország makettparkba, a Körösvölgyi Állatparkba, sétahajóztak a Holt-Körösön és fürödtek a szarvasi fürdőben is. Egy napra elutaztak Békéscsabára is, ahol a tájház megismerésén kívül megnézték a város főbb nemzetiségi nevezetességeit. A Szlovák Étteremben megkóstolták a finom gőzgombócot is. A táborban a népismereti ismeretszerzés mellett az esti foglalkozásokon a szlovák népdaltanulás mellett műveltségi vetélkedő és népismereti kvíz volt a program.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában