Túrázók, figyelem!

2024.07.20. 18:31

SOS-pontokkal nyitott újra a Rám-szakadék

A napokban feloldották a lezárást a Rám-szakadéknál, ezzel újra látogatható lett a Dömösnél lévő különleges szurdokvölgy. A Pilisi Parkerdő szakemberei 4 segélyhívó pontot alakítottak ki a helyszínen.

Kemma.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, július 18-tól újra fogad látogatókat a Visegrádi-hegységben lévő Rám-szakadék. A Pilisi Parkerdő a nyitással egyidejűleg arra hívta fel a túrázók figyelmét, hogy mivel természeti képződményről, nem pedig emberi építményről van szó, a Rám-szakadék bármikor okozhat meglepetéseket. A vulkáni eredetű szurdokvölgyben ezért négy segélyhívó pontot alakítottak ki. Az SOS-pontokon található információk segítségével gyorsabbá és egyszerűbbé válik a bajba jutott turisták tartózkodási helyének azonosítása, ami gyorsabb mentést tesz lehetővé. Fontos azonban, hogy a veszélyekkel és kockázatokkal mindenkinek magának kell tisztában lennie, és azokért a felelősséget vállalnia.

A szurdok természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak, ahol összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A Rám-szakadék összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. A mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzadhat.

A Rám-szakadékban kőgurulás, sziklaomlás is előfordulhat. A Pilisi Parkerdő pedig korábban is rendre jelezte és friss közleményében is kiemelte:

a szurdokot mindenki csak saját felelősségére látogathatja.

A parkerdő azért döntött korábban a lezárás mellett, mert a folyamatosan növekvő látogatószám, azaz az emberi terhelés, valamint a klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és a jelentős mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása negatívan hat a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára. A legutóbbi omlást követően a látogatók biztonsága érdekében ideiglenesen lezárták a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékeléséig.

A vizsgálatokon azt állapították meg, hogy felelősséggel és bizonyossággal egyik sziklafalról sem állítható, hogy ott kizárt lenne a kőhullás és omlás lehetősége. Ugyancsak kiszámíthatatlanná teszik a kőzettömegek viselkedését az azokat átjáró törési síkok. Az omlások várható idejét pedig nem lehet megjósolni. Mint azt a Magyar Nemzet is megírta, a Pilisi Parkerdő az eredmények alapján arra a megállapításra jutott, hogy

a Rám-szakadék nem tehető teljesen biztonságossá a természeti jellegét megváltoztató, nagymértékű és jelentős költségekkel járó beavatkozás (betonozás, acélhálóval történő borítás) nélkül. Ezek azonban éppen a szurdok természeti értékét és szépségét károsítanák.

A Pilisi Parkerdő az ösvény lehető legbiztonságosabb nyomvonalának kijelölése és kiépítése érdekében a kirándulók feje fölé nyúló szikláknál új, elkerülő nyomvonalat és lépcsőt hozott létre. Emellett eltávolították a sziklafal állékonyságát rontó gyökereket és faegyedeket, az útvonal legkritikusabb szakaszait pedig minden tavasszal szakértőkkel vizsgáltatják végig.

A parkerdő szakemberei a Rám-szakadék 4 olyan helyszínén, ahol stabil a térerő, segélyhívó pontokat alakítottak ki. Az SOS-pontokon található információk segítségével gyorsabbá és egyszerűbbé válik a bajba jutott turisták tartózkodási helyének azonosítása, így mentésük gyorsabb, hatékonyabb lesz.

Fontos tudni, hogy a Rám-szakadék továbbra is egyirányú, így azon kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába lehet haladni. A szurdoknál és a Rám-szakadék fogadóépületénél most új, a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen kialakított, többnyelvű, a megértést piktogramokkal segítő tájékoztató táblákat is kihelyeztek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában