Élmény

2024.07.02. 12:10

A római korba látogatnak el az Azaumban táborozók +fotók

Az ókor világával ismerkednek a gyerekek Azaumban. A római nyári tábor résztvevői izgalmas programokon vesznek részt nap mint nap.

Körtvélyfáy Dina

Török Tímea intézményvezető lapunknak elmondta, az azaumi tábor római kori tematikával várja idén is az érdeklődőket. Ezúttal egy interreges pályázatnak köszönhetően a határon túlról is érkeznek gyerekek hozzájuk mindhárom héten az izsai Döme Károly Alapiskolából, de almásfüzitői is környékbeli fiatalok is részesei a programnak. A gyerekek fele-fele arányban vesznek részt a táborokban.

A római kori tematikájú táborban íjászkodni is lehetett
A római kori tematikájú táborban íjászkodni is lehetett
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

A hét mindig ismerkedéssel indul, Gábor Klára interpretációs játékokkal segíti ebben a gyerekeket. Később megtekintik a helyszíni kiállítást, beszélgetnek Azaumról, az egykori római polgárok és katonák életéről. Arról is hallhatnak, milyen kézműves mesterek dolgozhattak itt. Orot Istvántól a famegmunkálásról tudhatnak meg többet, György László ókori hangszerbemutatóval készül, míg Györgyné Éles Bernadett a kelta mesevilágba vezeti be a gyerekeket.

Római lepényt is készítenek

A fiatalok azt is megtanulják, mit fogyasztottak a rómaiak, majd mindenki római lepényt is készít. A gyógynövényes kert fűszereit is megismerik, valamint Bán János méhész előadását is meghallgathatják, mézet is kóstolhatnak. A Baji Boszikkal szappant lehet főzni, de mozaikkészítés, ókori olimpia és ügyességi játékok is szerepelnek a programban. A táborban az Európai Unió gyerekszemmel című előadást is meghallgatják a résztvevők, amelyből megismerik a nemzetközi szervezet működését.

Az utolsó nap minden héten a csapatversenyeké. A diákok indulókat találnak ki, zászlókat készítenek és kvízt töltenek ki a héten tanultakból. Térkép segítségével pedig megkeresik az eltűnt római birodalmi sast is.

A programot a Tallius és Letia előadással zárják, amely a Monostory Erődszínház társulatának előadása. Ennek rövidített változatát viszik színre a fiatalok, jelmezeket is készítve a produkcióhoz. A darab egy római hadvezér és egy kvád hercegnő történetét meséli el.

Ottjártunkkor éppen ókori olimpián vettek részt a gyerekek, ügyességi feladatokban mérték össze erejüket. A feladatok között szerepelt célbadobás, rönkhajítás, szlalomban futás vizes vödörrel és íjászat is.

A Római emlékek nyomában tábort az Interreg Magyarország-Szlovákia Program Kisprojekt alapja támogatja. Az uniós támogatás összege 18 500 euró, azaz több mint hétmillió forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában