Átverés

2024.07.24. 10:01

Neked már vettek fel csalók hitelt a nevedben? Hamarosan itt lehet a megoldás rá

A bankfelügyelet szerint a csalók nem csak a bankszámlákon lévő pénzt vehetik el, de hitelt is igényelhetnek a nevedben. Azonban már nem sokáig, hamarosan érkezhet erre a megoldás.

Kemma.hu

Rengeteg módon igyekeznek a csalók ellopni pénzüket az online térben, ennek érdekében pedig egyre trükkösebb cselekhez, megoldásokhoz folyamodnak. A céljuk azonban mindig ugyanaz: megtudni a személyes és bankkártya adatainkat anyagi haszonszerzés céljából. Legutóbb például a rendőrség nevében kezdtek küldeni megtévesztő SMS-eket embereknek. 

Cashless,Payment,Banking,Operation,Woman,Neon,Card, online, csalás, átverés, hitel, kibercsalás,
Megnehezülhet a kibercsalók dolga hamarosan
Forrás:  Shutterstock/Illusztráció

Ezek többnyire be nem fizetett közigazgatási bírságról, tilosban parkolásról vagy gyorshajtásról szóltak. Az SMS egy linket tartalmaz, a linkre kattintva aztán egy, a rendőrség ügyintézési portáljára hasonlító, adathalász oldalra irányít (www.ugyintezes-policeportal.com), ahol elvileg rendezheti az érintett a bírság összegét. De olyan trükk is előfordul, amikor az áldozat nevében, nevére vesznek fel hitelt csalók. Erre érkezhet a közeljövőben megoldás.

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy körlevelet adott ki a hazai hitelintézeteknek és pénzügyi vállalkozásoknak az online hiteligénylésekhez kötődő visszaélések megelőzésével kapcsolatos elvárásairól. Ahogyan arról a Ripost is beszámolt, az MNB ebben azt írja, hogy egyes adathalászok azután, hogy megszerezték az ügyfelek internet- vagy mobilbanki azonosítóit, nem csak a bankszámlájukon lévő pénzt vették el, de még online személyi hitelt is igényeltek a nevükben, vagyis még jobban megkárosították őket. Ezt pedig valahogy meg kell akadályozni a jövőben.

Az MNB ezért arra szólítja fel a bankokat tegyék lehetővé az ügyfeleknek, hogy saját döntésük alapján megtilthassák a személyi hitel online módon való igénylését az internetbanki vagy mobilbanki eszközeikről. Ezzel meggátolható lesz az a veszély, hogy a csalók személyi hitelt igényeljenek valaki más nevében. Saját biztonságuk érdekében pedig ezeket a korlátozásokat csak ők maguk személyesen vagy egy speciális eszköz útján oldhassák fel és aktiválhassák újra – írta a Ripost.

Más eszközökkel is harcolnia kell a bankoknak a kibercsalók ellen

  • A pénzügyi felügyelet azt is elvárja, hogy a bankok és más pénzügyi intézmények az online hiteligénylési folyamataikba építsék be a visszaélések valós idejű (haladéktalan) észleléséhez, megelőzéséhez, megakadályozásához, kezeléséhez szükséges védelmi mechanizmusokat, kontrollokat.
  • Ha az online hiteligénylés kapcsán új informatikai rendszereket vezetnek be vagy cserélnek le, már a tervezéskor, illetve a bevezetés után is figyeljenek az ügyfelekkel szembeni esetleges visszaélési kísérletekre.
  • Emellett kövesség nyomon az aktuális, az online hitelezéshez kötődő kibercsalási trendeket és rendszeresen elemezzék a saját ügyfeleiket érintő visszaéléseket. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat is be kell építeni a megelőzési folyamatokba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában