Kánikula

2024.07.13. 07:15

Tűzforró flaszteren győzik le a kilométereket, de Győrfi Pál a nézőkért is aggódik

Napok óta tart a hőségriasztás, és még messze a vége. Az élsportolók számára hőségben nincs megállás. Milyen veszélyekkel néznek szembe? Hogyan védhetik meg magukat? Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője válaszolt kérdéseinkre.

Varga Réka Antónia

A hőségriasztás ideje alatt mindennapi feladataink ellátása is nehéz. A versenysportolóknak most sincs megállás, hiszen közeleg az olimpia és a nyári versenyszezon is tombol. Vármegyénkben például most hétvégén lesz az Old Lake Man Triatlon. Sokunkban felmerülhet a kérdés: a hőségben mekkora terhelés éri ilyenkor a sportolók szervezetét? Mennyire veszélyes ez számukra? Nem megfeledkezve a sport kedvelőiről, a versenyzők és a nézők biztonságáról beszélt Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője a Kemma.hu-nak.

Győrfi Pál adott tanácsokat a hőség elleni védekezésben.
Győrfi Pál adott tanácsokat a hőség elleni védekezésben Forrás: OMSZ

Hőségben tudni kell megállni

Az élsport esetében több éves, hónapos felkészülési időszakról beszélhetünk. A szóvivő elmondása szerint fontos az, hogy a sportolók az extrém időjárási viszonyokra is felkészítsék magukat, hiszen a jelenlegi hőségben a szervezetet érintő komplex terhelés sokszorosára nő. A folyamatos hidratálás és fényvédelem mellet a legfontosabb, hogy hallgassanak szervezetükre. Ha bármilyen tünetet érzékelnek magukon, álljanak meg, jelezzék és kérjenek segítséget.

Nem kis terhelés vár egyébként a versenyzőkre. Szombaton a rövidtávon indulók 1,5 kilométer úszás után, 40-et fognak kerékpározni, majd még 10 kilométer futás vár rájuk. Vasárnap a középtávon indulók pedig 1,9 kilométert úsznak úszás, 90-et tekernek le, majd 21-et futnak. 

Nem ez az első sportverseny, amit hőségriadó idején tartanak meg Tatán. A minimarathonok történetében is nem egyszer fordult már elő ilyen. Anno az esztergomi ultrabajnok futó, Maráz Zsuzsanna fogalmazott meg néhány tanácsot a futóknak, amelyeket most a triatlonvidalaon indulóknak is érdemes megfogadni. Így például:

  • Tiszteld a versenyt és magadat is: ne indulj el úgy, hogy nem készültél fel rendesen a versenyre!
  • Fontos a víz, ezért igyál minden frissítőponton és locsold le magadat is!
  • A napvédelemről: napszemüveg, naptej és sapka, ezek nélkül ne indulj el!
  • Ne csak magunkra, másokra is figyeljünk, így elkerülhetjük a baleseteket.

Győrfi Pál szerint a nézőknek is fle kell készülniük

A tatai, nemzetközi sportverseny (az Old Lake Man triatlonszámai mellett a Paratriatlon Világkupa egyik állomása is itt lesz) számos látogatót is vonz. A szabadban ők sem mentesülnek a hőség hatása alól. Győrfi Pál szerint a megelőzés, és az ezzel együtt járó előkészületek a fontosak. Ha tehetjük, kerüljük a direkt napfényt, vegyünk fel sapkát, kalapot. Készüljünk hideg folyadékkal, lehetőleg ne cukros, vagy alkoholos itallal, hanem vízzel. Vigyünk hűtőtáskát, hogy fogyasztható hőmérsékletű maradjon italunk. Gyermekek vagy idősek esetében pedig fokozottan figyeljünk a hidratálásra.

Számoljunk azzal is, hogy a beton is ontani fogja a meleget. Pénteki körutunkon magunk is megmértük, milyen forró a beton a kánikulában.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában