Segítség

2024.07.27. 15:14

Ebregiszter vezetheti haza az elveszett kutyákat

Ebregisztert fejlesztett ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mely révén a közterület-felügyelők gyorsan és egyszerűen lekérdezhetik a települések utcáin kóborló állatok gazdájának adatait. A szolgáltatás segítséget nyújthat a házi kedvencek mihamarabbi hazajuttatásában.

Walczer Patrik

Szinte nincs is olyan település, ahol időnként ne találkoznánk az utcán elszökött, gazdátlan kutyákkal. Van, hogy a tulajdonosok mindent megtesznek azért, hogy az állatok ne jussanak ki az utcákra, de a kutyák leleményességét ismerve mindig megtalálják a kerítés gyenge pontját. Legtöbb esetben a találkozás nem okoz problémát, ám nem minden eb kellően békés, így érthető a lakosok aggodalma abban az esetben is, ha egy nagyobb testű háziállat jön vele szemben. 

A kutyák megtalálják a réseket a kerítésen és kiszökhetnek az utcára. Az ebregiszter segítséget jelenthet ilyen esetekben
A kutyák megtalálják a réseket a kerítésen és kiszökhetnek az utcára. Az ebregiszter segítséget jelenthet ilyen esetekben
Fotó: Kállai Márton / Forrás: Szabad Föld

A kóbor kutyák befogása sem egyszerű feladat, hiszen sok esetben mire kiérnek a szakemberek, addigra az állat eltűnik. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nem minden állat rendelkezik még mindig chipekkel, így a hazajuttatás is sok esetben nehézkes. Ráadásul a tapasztalatok szerint a közösségi oldalakon komoly konfliktusokat is szül, ha a lakosok felismerik az utcán tartózkodó állatot és számon kérik a gazdáján, hogy miért nem gondoskodik arról, hogy az eb ne tudjon kiszökni a kerítésen. 

Elvben ezekre a problémákra is megoldást nyújthat a Nébih Ebregisztere, mely a hivatal tájékoztatása szerint már interfészes kapcsolaton keresztül is igénybe vehető és elsősorban önkormányzatok figyelmébe ajánlják. Közzétették azt is, hogy a szolgáltatás igénybe vétele több lépést igényel, mellyel kapcsolatban tájékoztatókat is kiadtak. 
Mint írták, az érdeklődő önkormányzatoknak első lépésként csatlakozniuk kell a Központi Kormányzati Szolgáltatás Buszhoz (KKSZB). A sikeres csatlakozást követően elindítható a szolgáltatás igénylésének folyamata. 

A Nébih oldalán az is olvasható, hogy az önkormányzatok részéről az Ebregiszter használatához egy erre felkészített alkalmazás is szükséges. A lekérdező alkalmazás és az Ebregiszter közötti kapcsolat kialakítása a szolgáltatás elérési jogosultság (SZEJ) kérelem beadásával kezdődik, előbb a KKSZB Teszt Rendszer Felhatalmazási Nyilvántartás felületén, majd sikeres tesztelést követően az éles rendszeren. Ha mindez megtörtént, a közterület-felügyelők számára már lehetővé válik, hogy munkavégzés közben helyben ellenőrizzék az elkóborolt ebek gazdáinak adatait, így hatékonyabb lehet a háziállatok hazajuttatása. 

Segítséget nyújthat az ebregiszter

Esztergom térségében is gyakran szolgáltat beszédtémát, ha valaki kóbor állatot lát az utcákon. Pilismarót polgármestere, Hunyadi Balázs lapunk megkeresésére elmondta, hogy a községben is előfordul, hogy gazdátlan állatok tartózkodnak a közterületeken, a probléma egyáltalán nem új keletű. A településvezető véleménye szerint megoldást jelentene, ha a lakosok gondoskodnának arról, hogy a háziállatok ne tudjanak kibújni a kerítésen kívülre. Önkormányzati szinten eddig is mindent megtettek a probléma enyhítése érdekében, de a jogszabályok miatt kötöttek a lehetőségeik. Bizakodik a Nébih új rendszerének sikerességével kapcsolatban, ami véleménye szerint segítheti a kóbor állatok gazdáinak felkutatását is.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában