Már 22. éve van táncház Rédén

2024.07.03. 06:47

Fiataloktól fiataloknak: a Bagla Banda adta a talpalávalót a rédei táncházban +fotók

Bacsa Zsoltné Szilvia az táncegyüttes lelkes vezetője minden alkalmat megragad arra, hogy a fiatal tehetségeknek teret adjon. Idén a Bagla Banda szerepelhetett táncházukban.

Kemma.hu

A Rédei Erzsébet Néptánctábor immár huszonkettedik alkalommal nyitotta meg kapuit. A tábor második napjára látogattunk el, ahol egy vidám táncház a hozzá tartozó örömteli lépések és a népzene dallamai fogadtak minket. Éppen egy fiatalokból álló népzenész együttes a Bagla Banda szolgálta a talpalávalót. Az 5 tagból álló társulat koruktól függetlenül hibátlanul és elbűvölően zenéltek. Bacsa Zsoltné Szilvia a 22.éves tábor szervezője büszkén meséli:

 A Bagla Banda adta a talpalávalót a rédei táncházban
A Bagla Banda adta a talpalávalót a rédei táncházban 
Fotó: Zetovics Márió

A táncházban fellépő zenekar tagjai is régi ismerősök.

A Bagla Banda sem ismeretlen

Hiszen a Bagla prímását, a Kisbéri Langaléta táncegyüttesből ismeri, és már többször fellépett a táborban. Nem kivételes eset, hogy élő zenére járhatják a csárdást a fiatalok minden évben különböző zenekarok és népzenészek lépnek fel a táborban, akik életre keltik a magyar népzene hagyományait. Tavaly például a Kincső Zenekar szórakoztatta a gyerekeket.

Huszonkét éve kezdtem el ezt csinálni, és most már az unokámat is hozom magammal!

Több tehetség is itt növekedett

A tábor vezetője, aki egyben tanítónő is az iskolában, immár huszonkét éve vezeti a néptánc-tábort. Az évek alatt számos gyereket nevelt ki, akik közül sokan visszatérnek, hogy továbbadják a néptánc szeretetét. Ezzel együtt a táborozók szórakoztatása mellett a fiatal tehetségeket is támogatja. Egyik régi
Tanítványa, Borbély Zsuzsi, aki most vette át népi hegedűművész tanár diplomáját, rendszeresen visszatér,hogy tanítsa a gyerekeket.

Az én mániám, hogy amikor fellépünk, mindig fiatalokat hívok meg.

A kultúra minden eleme fontos

 Mindemellett a tábor nem csak a néptáncra fókuszál. Széleskörű kulturális programokat kínál a résztvevőknek. A népzene ápolása mellet a gyerekek, idén például Écsi Gyöngyi felvidéki mesejátékán vehetnek részt, ahol az előadóhölgy nagy bábokkal eleveníti meg a táborozók számára Szőlőszem Kálmán
meséjét egy bábelőadás keretein belül. Ezen kívül a tábor elengedhetetlen kultikus eseménye a paraszt olimpia, ahol a gyerekek játékoskereteken
belül mérhetik össze fontosabbnál-fontosabb készségeiket. Például krumpliültetési gyorsaságukat, a zsákban futás kihívásit vagy népviseletbe öltöztetési sebességüket. Természetesen minden feladatban meg van az a bizonyos csavar, ami nehezíti a véghezvitelt.

 Az öltöztetés esetében például nem elég, hogy a több alsószoknyából álló viseletet kell társukra minél gyorsabban ráadni, de ezt nem is a szokásos módon a kishölgyekre, hanem a fiúkra minél gyorsabban feladni. A tábor sikere annak is köszönhető, hogy Réde közössége összetartó és ott segíti a tábor szervezését, ahol lehet. Talán ennek köszönhető az, hogy a táborban részt vevő gyerekek és a néptánccsoport létszáma az évek során nem csökkent, sőt, inkább növekedett. Jelenleg 60 diák van a csoportban, és a táborba is szép számmal jelentkeznek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában