Közlekedés

2024.07.12. 14:51

Zajlik az aratás, bárhol felbukkanhatnak az utakon a kombájnok

Az elmúlt hetekben az ország számos pontjához hasonlóan térségünkben is ellepték a munkagépek a földeket, az aratás miatt a mostani időszakban nagyobb eséllyel találkozunk többtonnás munkagépekkel az utakon, ezért érdemes fokozott óvatossággal közlekedni.

Walczer Patrik

Igencsak meglepődhetnek a járművezetők, ha aratás idején egy beláthatatlan kanyart követően egy kombájn jön velük szemben. Ennek igen egyszerű oka lehet: gyakori, hogy a gazdák földjei nem egymás szomszédságában helyezkednek el, így a két földterület közötti eljutáshoz kénytelenek igénybe venni a nagy forgalmú országutakat, vagy a kisebb, alsóbbrendű mellékutakat. Vagy pedig a másik ok az, hogy nincsen más eljutási lehetőség. Akár a Tátot Tatabányával összekötő 1119-es út mentén, Bajna és a szerpentin közötti szakaszon is számíthatunk munkagépekre, hiszen ott az út mindkét oldalán mezőgazdasági művelésben lévő földek találhatók.

Az elmúlt hetekben az ország számos pontjához hasonlóan térségünkben is ellepték a munkagépek a földeket, az aratás miatt a mostani időszakban nagyobb eséllyel találkozunk többtonnás munkagépekkel az utakon, ezért érdemes fokozott óvatossággal közlekedni.
Már zajlik az aratás vármegyénkben is, munkagépek lephetik el az utakat
Fotó: Bencsik Adam

A Magyar Közút Nonprofit Zrt., illetve a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közös közleményéből kiderül, hogy az átlagos járműveknél jóval szélesebb munkagépek a méreteik miatt fokozott figyelmet követelnek a közlekedés minden résztvevőjétől, így például az érintett járművek sofőrjeitől is. A két szervezet korábban közzétett egy videót, melyből kiderül, hogy a lassan haladó gépek mellett csak kellő körültekintéssel és óvatossággal érdemes elhaladni, mivel a munkagépek bizonyos esetekben átlóghatnak a szemközti sávba is. Inkább érdemes várni pár percet, míg a jármű le tud húzódni, minthogy megkockáztassunk egy balesetet.

Egyúttal a közleménnyel a kombájnok és más mezőgazdasági járművek vezetőit is megszólították. Arra kérik a sofőröket, figyeljenek az út menti táblákra, korlátokra, útszéljelzőkre és lehetőség szerint ne közlekedjenek a padkán egy-egy kerékkel.

Erős Gábor, Esztergom térségének országgyűlési képviselője a napokban ellátogatott a Szomorhoz tartozó Somodorpusztára, ahol szintén nagy ütemben zajlik az aratás. A politikus a látogatása alkalmával köszönetet mondott a gazdáknak azért a munkáért, amelyet minden nap elvégeznek értünk, hiszen nekik köszönhetően kerülhet mindig friss kenyér az asztalunkra. Erős Gábor is arra kért mindenkit, hogy figyeljünk oda az utakon, hiszen rengeteg mezőgazdasági gép jelenik meg a forgalmas útszakaszokon is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában