Irodalmi nagydíj

2024.06.21. 15:30

Tata babérkoszorús költője, Turczi István rangos nagydíjat vehet át

Nemzetközi irodalmi nagydíjban részesül a tatai Turczi István. A Prima Primissima-díjas kortárs magyar költő a 24 Óra és kemma.hu által megrendezett Év Embere szavazás közönségdíjasa volt 2023-ban. A díjátadóra szeptemberben kerül sor Karlócán.

Kemma.hu

A tatai Turczi István Prima Primissima-, József Attila-, Babérkoszorú-díjas kortárs magyar költő kapja az idén 200 éve született Branko Radičević romantikus költőóriásról, a szerb irodalom egyik legnevesebb alakjáról elnevezett Brankovo kolo nemzetközi irodalmi nagydíjat.

A tatai Turczi István jelentős nagydíjat vehet át szeptemberben
A tatai Turczi István jelentős nagydíjat vehet át szeptemberben
Forrás: Turczi István

Turczi István a ikonikus szerbiai kulturális fesztiválon veheti át a nemzetközi nagydíjat

A patinás díjátadó ünnepségre 2024. szeptember 16- án, délelőtt 11 órakor kerül sor, a híres karlócai gimnázium nagytermében, ide járt a szerb költő középiskolába. A jeles nap alkalmával egyedi díszkiadásban jelenik meg Turczi István 77 versét tartalmazó negyedik szerb nyelvű könyve, a szabadkai Fehér Illés műfordító avatott munkája nyomán.

A Branko Radičević (1824-1853) emlékét és munkásságát őrző eseménysorozat mára Szerbia legnagyobb szabású kulturális fesztiváljává vált. A fesztivál keretein belül, minden esztendő szeptemberében három város, Karlóca, Strazsilovó és Újvidék ad otthont a hatalmas tömegeket vonzó kulturális programoknak. A Brankovo kolo az 1900-as évek fordulóján egy karlócai irodalmi folyóirat volt. Az eredeti elnevezést megtartva 2006 óta minden évben egy nemzetközi nagydíjat, és több szerb irodalmi díjat adnak át.

Az idei díjnak különös jelentőséggel bír, hiszen a szerb romantikus költő születésének 200. évfordulóját ünnepli Szerbia, amely alkalomból kifolyólag a háromtagú szakmai zsűri három korábbi, szerbül megjelent könyve alapján a tatai Turczi Istvánnak ítélte oda a nagydíjat. Az ítészek szerint „a magyar költő életműve rendkívül összetett, világirodalmi szintű megjelenítése és összegzése a nyugati műveltségű, ugyanakkor mély kelet-európai tapasztalatokat hordozó modern európai ember világlátásának.”

A 24 Óra és a kemma.hu által meghirdetett Év Embere közönségdíját Turczi István nyerte el idén februárban.

Szívből gratulálunk a költőnek a nemzetközi nagydíj elnyeréséhez!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában