Statisztika

2024.06.28. 13:56

Egyre több a garázdaság: majd' tízezerszer hívták a zsarukat Tatabányáról

Egyre több a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma a vármegyeszékhelyen. Egyebek mellett erről is beszélt dr. Madari Csaba tatabányai rendőrkapitány a képviselők június 27-i közgyűlésén.

Kemma.hu

Dr. Madari Csaba ezredes, tatabányai rendőrkapitány beszámolóját elfogadták a képviselők, akik megköszönték a rendőrség munkáját és támogatásukról biztosították az egyenruhásokat.

Trükkös lopásokról is szólt a rendőrségi beszámoló a tatabányai közgyűlésen
Trükkös lopásokról is beszámolt Madari Csaba ezredes, tatabányai rendőrkapitány
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A grémium tagjai közül többen jelezték, hogy keveslik a rendőri jelenlétet a városban, viszont ennek ellenére minden tiszteletük a kapitányság dolgozóinak az elért számokért.

– A 2022-es adatokhoz képest tavaly 1087-ről 1260-ra emelkedett a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma, viszont a nyomozáseredményességi mutató 70 százalékos a korábbi 69,6 helyett – mondta dr. Madari Csaba, miközben kiemelte, hogy nőtt a kiemelten kezelt bűncselekmények száma is. Ide tartozik például a garázdaság, a testi sértés, de a kiskorú veszélyeztetése is. Az előterjesztésben írtak szerint utóbbi esetében 100 százalékos emelkedést mutat a statisztika: nyolc helyett tizenhat esetben kellett intézkedni.

Rablások terén nagy a csökkenés, összesen egyről tudnak beszámolni a rendőrök, ami az elmúlt 13 év legalacsonyabb adata. 

Trükkös módszerek, figyelmetlen söfőrök

A lopások közül jellemzőek az úgynevezett besurranó vagy trükkös lopás, amik helyszíne legtöbbször a Vértes Center, a piac és számos hipermarket. Tavaly két autólopás történt és 25-tel több volt a lakásbetörések száma, mint két évvel ezelőtt. A tatabányai rendőrkapitány rámutatott arra is, hogy egyre több a közterületi bűncselekmény a városban, számuk 2022-ben 326 volt, ami tavaly 349-re nőtt. Megemlítette, hogy 23 százalékkal több közúti baleset történt a városban, mint azt azt megelőző évben. Két halálos, 30 súlyos és 58 könnyű sérülés miatt riasztották a rend őreit. A rendőrkapitány még egy érdekes adatra hívta fel a figyelmet: 2023-ban 9600 lakossági bejelentés érkezett a 112-re, ami rengeteg energiát felemésztett. Ez naponta 27 telefonhívást jelent.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában