Jegyzet

2024.06.27. 21:00

Polgárőrök

A polgárőrség harminchárom évvel ezelőtt jött létre hazánkban az egyesülési jog alapján alakult társadalmi szervezetként. Négy év múlva az került az érintett törvénybe, hogy június 27. lett az országos polgárőr napunk. A mai csütörtökhöz kapcsolódóan is több esemény ad hírt egy érdekes világról.

Fenyvesi Károly

A csoporthoz tartozók többek közt segítik országunk közrendjének, közbiztonságának fenntartását, a környezet- és természetvédelmet, tevékeny részt vállalnak a veszélyhelyzetek megelőzésében, kezelésében. Az Európai Unióban máig rácsodálkoznak az önszerveződő polgárőrség fogalmára, létére. Idehaza sem teljesen tiszta a kép. Egy felmérés szerint lakosságunk jelentős része abban a téves hiszemben van, hogy a polgárőrök pénzt kapnak ténykedésükért. A sárga mellényesek többek számára ismertek közterületekről, nyilvános helyekről, rendezvényekről. A csoport szolgálati feladatai közé tartozik a járőrszolgálat, a figyelőszolgálat, a rendőrséggel közös szolgálat, a rendezvénybiztosítás és a jelzésadás is. Településeink jelentős részén a helyiek több ismerőse tagja a polgárőrök területi csapatának. Arról viszont kevés az információ, hogy például adott esetekben mire jogosult egy-egy polgárőr. Talán találkozókon lehetne erről többet beszélni. Közelebb kerülhetne egymáshoz a sárga mellényes kis közösség és a község, kisváros lakossága. Talán utóbbiak közül többen csatlakoznának a polgárokra vigyázókra. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában