2024.06.23. 11:25
Mi kérdeztünk, ti szavaztatok - itt a dunaalmási lángos titka!
Sok-sok szavazatot kapott Dunaalmás, mikor kíváncsiak voltunk a jó vármegyei sütödékre. Hogy miért olyan egyedi ott a lángos? Cikkünkből kiderül.
A tökéletes lángos receptje szinte megfejthetetlen. Sok múlik a tészta összetevőin, a felhasznált zsiradék minőségén és akkor a feltétről ne is beszéljünk.
Kérdésünkre, miszerint hol kapható Komárom-Esztergom vármegye legfinomabb lángosa, sokan a dunaalmásira szavaztak. Persze Tata és Tatabánya is sok szavazatot kapott. Felkerekedtünk és megnéztük, mi lehet a titok, amiért annyira ízletes a Duna-menti kis település lángosa.
A családi vállalkozás a világjárvány után nyitotta meg kapuit, szóval már a harmadik szezont kezdik meg Dunaalmáson, a vasúti átjáró után található faházban. Szabó-Takács Edit, a tulajdonosok egyike nyilatkozott portálunknak. Azt mondja sokan járnak Komáromból, Oroszlányból, de még Pilisvörösvárról és Budapestről is érkezett már vendégük. Hogy milyen recept szerint dolgoznak?
– Szívünket, lelkünket belesütjük – reagált Edit, aki szerint ez adja az egyediséget az ételnek. Illetve van még valami, amit csak halkan jegyez meg. Azt mondja, az almási víz is nagyon sokat számít – nevet fel. Folytatja: hiába kapható náluk juhtúrós és bacon darabokkal tűzdelt, vagy káposztával töltött lángos, a trónról egyszerűen nem lehet ledönteni a jó öreg sajtos-tejfölöst.
Pedig nagyon népszerű lenne náluk a mogyorókrémes, vagy éppen a lekváros fajta – inkább továbbra is maradnak a sós verziónál. Ottjártunkkor láttuk, sorban jöttek a sportolók. Nem véletlenül, hiszen az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút-hálózat Dunaalmáson is áthalad, a megfáradt biciklizőknek pedig jól esik egy-két finom falat.
Lángos 1000 alatt?
Korábban írtunk arról, hogy 1000 forint alatt már nem lehet lángost kapni. Legalábbis sajtos-tejfölöset nem, csak a sima verziót, esetleg fokhagymával. A népszerű feltéttel már legalább 1500 forintot kérnek. Több feltétért mélyebben a zsebbe kell nyúlni, könnyen összejöhet akár 2500 forintos ebéd is. Merthogy a legtöbben ebédnek (v)eszik a lángost, de az is előfordul, hogy babgulyás mellé visznek néhány adaggal. Éppen ez, az áremelkedés az oka annak, hogy sokan inkább otthon készítik el a lángost.
GALÉRIA: Lángos körkép Dunaalmáson (Fotók: F.P.)
Fotók: Flajsz Péter