Helyi közélet

2024.06.30. 08:00

Emlékszoba - Betekintés a Bánki Donát tárlat történetébe

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Kara, valamint a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kara is aktívan részt vesz az emlékszoba fenntartásában és fejlesztésében.A Bánki Donát emlékszoba nemcsak helyi, hanem országos szinten is jelentős összefogást generált.

Kemma.hu

Arról már korábban beszámoltunk, hogy Bakonybánk immár nemcsak természeti kincseiről és barátságos lakóiról ismert, hanem arról is, hogy itt található a Bánki Donát emlékszoba. Azt viszont kevesen tudják, hogy az emlékszoba megnyitása és felújítása jelentős közösségi összefogás eredménye, amelynek célja, hogy méltó módon emlékezzenek meg a híres gépészmérnökről, feltalálóról.

A Bánki Donát emlékszoba ajtaja
A Bánki Donát emlékszoba bejárata
Fotó: Flajsz Peter

Emlékszoba kezdete

A Bánki Donát emlékszoba gondolata először Terplán Zénó egyetemi tanár fejében fogalmazódott meg, aki szívügyének tekintette, hogy emléket állítsanak a település híres fiának. Az első emlékszobát még az ezredforduló előtt alakították ki, de az idő múlásával szükségessé vált a felújítása és korszerűsítése.

A Bakonybánki emlékszoba eredetileg nem az iskolában kapott helyet, csak az ezredforduló után került ide amikor az általános iskola végleg bezárt.

-meséli Nagyné Farkas Mariann, Bakonybánk polgármestere.

Az emlékszoba elkészítése során a községen túlívelő összefogásnak köszönhetően sikerült összeállítani az első tárlatot. Hiszen az ötletgazda maga Terplán Zénó Miskolci lakos volt. Felmerülhet a kérdés mi vezette őt Bakonybánkba. Egy rövid kutatás után könnyen összeáll a kép. Egy a gépészetben érdekelt, mély tudású oktató aki számos szakmai és civil megmozdulásban részt vett, huzamosabb ideig a Gépipari Tudományos Egyesület országos elnöke volt miért is foglalkozott ennyire Bánki Donát szülő otthonával. Így jutottunk Miskolcról egészen Bakonybánkra.

A fejlesztések kezdete

Az emlékszoba fennállásának következő nagy lépcsőfoka 2015-ben jött el amikor felvették a Komárom Esztergom-vármegyei értéktárba. Ekkora a tárlat már mai helyén állt és rendszeressé vált, hogy a feltaláló nevét viselő intézményekből, például Budapestről, Miskolcról vagy Tatabányáról érkeztek diákok, hogy tiszteletüket tegyék Bánki Donát emléke előtt.

A Bánki Donát Nap alkalmával az ország számos részéről érkeznek vendégek, köztük az egyetemek képviselői is.

Bánki Donát emlékszoba vármegyei értéktárba vétele
Fotó: Flajsz Peter

Modernizáció

A kiállítás azonban nem üzemelhetett zökkenő mentesen. A régi iskola épülete vizesedett, ezért a Bánki család által adományozott levelezések, a kiállított makettek és a feltaláló életét szemléltető falfestmény is veszélyben volt. Szükségessé vált a felújítás. Az épület renovációja mellet a kiállítást is modernizálták. Csak úgy mint a kezdeteknél ismételten az ország minden pontjáról segítettek Bakonybánknak. Vármegyénk Önkormányzata mellet a Budapesti Közlekedési Múzeum munkatársai szintén jelentős szerepet vállaltak a kiállítás összeállításában. Ők tervezték és készítették el a plakátokból álló korszerű tárlatot, amely Bánki Donát életét és munkásságát hivatott bemutatni. A felújítási munkálatok során az épület teljes villamoshálózatát kicserélték, új világítást és álmennyezetet szereltek fel, valamint új padlóburkolatot kapott a terem.

Bánki Donát Emlékszoba falfestménye
Bánki Donát Emlékszoba falfestménye  és Bakonybánk polgármestere 
Fotó: Flajsz Peter

Az önkormányzat támogatásával, valamint a Komárom-Esztergom vármegyei önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Múzeum segítségével sikerült egy modern, jól felszerelt kiállítóteret kialakítanunk.

A sikeres összefogásnak köszönhetően ma korszerű módon ismerhetjük meg Bánki Donát személyét és munkásságát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában