Túrabakancsot fel!

2024.05.03. 17:33

Gerecse 50 után jön a Vértes 60

Május 18-án ismét elrajtol a Vértes 60 Történelmi teljesítménytúra. A barangolás során a II. világháború alatt a Vértesben elhunyt áldozatokra emlékezhetünk, de jobban megismerhetjük hazánk egyik legszebb hegységének látnivalóit, az épített és a természeti örökségeket.

Kemma.hu

Második alkalommal szervezi meg a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület a Vértes 60 Történelmi teljesítménytúrát, melynek célja emléket állítani a Vértesben, a II. világháborúban elesett magyar katonáknak.

II. világháborúban elesett katonák sírhelye mellett halad a Vértes 60
II. világháború: a majki Madárhegyi sírkertben 12 magyar huszárhonvéd nyugszik
Fotó: Beküldött

A Vértes 60 teljesítménytúra nyomvonalát követő történelmi barangolás szinte az egész hegységet keresztülszeli. 

A huszárhadosztály elesettjeinek sírjai viszonylag kis számban találhatók meg a térség falvainak temetőiben, illetve az erdőkben. A túra a Birka Csárda parkolójából, Csákányospusztáról indul és a Majki Madárhegyi erdei temetőben ér véget. Érinti Gántot, de Kápolnapusztán, Kőhányáson, Vérteskozmán, Körtvélyesen, Kapberek-pusztán, Csákváron is áthaladhatnak a túrázók. Az itt található sírok árulkodnak arról, hogy a huszárság itt fejezte be utolsó hősies harcait, de a Vértesben szinte bármerre járva találkozhatunk még meglévő, jól látható bunkerekkel, géppuskaállásokkal, futóárkokkal.

II. világháborús katonasírok mentén halad a túra

A túra 11 állomást, ellenőrzőpontot érint, történelmi események színhelyeit. Korabeli egyenruhákat viselő hagyományőrzők igazolják a teljesítést, pecséttel látják el a lapokat. Rövidített túra esetén a táv 25 kilométer, 5 ellenőrzőponttal. A szervezést és lebonyolítást a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület végzi. A támogatók a Vértesi Erdő rendelkezésre bocsátja a területet -, valamint az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesület.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában