Tulipános Est

2024.05.07. 21:10

Az igazságügyminiszter büszke arra, hogy gallai vér folyik az ereiben

A Tulipános Est vendége Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Schaller-Baross Ernő európai parlamenti képviselő volt.

Kemma.hu

Tuzson Bence a Tulipános Házban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket a Tulipános Ház nagytermében, s elmondta: ismét közös sorskérdésekről lesz szó az este folyamán. Napirenden lesz a háború és béke kérdése mellett a migráció is, amely a leginkább foglalkoztatja az embereket. 

Az országgyűlési képviselő beszélt a történelmi viharokról, a népek vándorlásáról, a magyar őseink letelepedéséről, majd arról az útról, amely eredménye egy Közép-Európai birodalom lett. 

A modern kori migráció nem az új tudás behozatala, hanem megélhetési célú, ezért óriási a különbség a korabeli bevándorlással szemben 

– hangsúlyozta. Kiemelte a svábok bevándorlását, amely kiváló példája annak, hogyan lehetett és lehet ma is a legjobb tudásuk szerint építeni, szépíteni az évszázadokkal ezelőtt választott új hazájukat. A leszármazottak pedig azóta is ezt teszik. Munkájukkal sikerre vitték az országot, miközben nem őrzik, hanem élik a hagyományaikat, amely hozzáférhető mindenki számára. 

Tuzson Bence elsőként tatabányai felmenőiről szólt. Nagymamája ugyanis Felsőgalláról származott, s dédszülei is itt vannak eltemetve. Nagypapája is sváb volt,  mégis magyarnak vallották magukat annak ellenére, hogy a nyelvet nem jól beszélték. Kiemelte: büszke a gyökereire, s arra, hogy gallai vér is folyik az ereiben, hiszen ez a település volt az egyik pillére Tatabánya várossá válásának. 

Beszélt a másik nagymamája otthonáról, Bécsről. Azokról az időkről, amikor kisgyerekként járt ott. A kávéházakról, a gyönyörű kirakatokról, amelyeket ma a külföldiek különféle boltjai váltották fel. A lakosság ugyanis kicserélődött, így a kultúra is. Beszélt az igazságügy miniszterek tanácsáról az unióban, hogy milyen témákkal foglalkoznak, miközben a lényegről nem esik szó. 

Schaller-Baross Ernő is folytatta ezt a gondolatsort, majd kiemelte: a legfontosabb, hogy szabadon, békében élhessünk egymás mellett. 
Tuzson Bence hozzátette: az uniós vezetők háborús pszichózisban élnek. Magyarország azonban elhatárolódik ettől, semmilyen módon nem szeretne bekapcsolódni a háborúba. 

A Tulipános Esten részt vettek a tatabányai Fidesz-KDNP jelöltjei is, akik indulnak az önkormányzati választáson. A polgármesterjelölt, Gál Csaba mellett John Katalin, dr. Csengeri Tamás, Szabó Zsuzsanna, Klausz Titusz, Kupcsok Péter, Máthé Lorand, Horváth Kristóf, Uttó Nóra, Bereznai Csaba, Pataki Zoltánné, Magyarné Kocsis Andrea.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában