Ácsteszér szülöttje

2024.04.23. 19:00

Táncsics Mihály kétszázhuszonöt éve született

Ácsteszér híres szülöttje kétszázhuszonöt évvel ezelőtt született. Táncsics Mihályra a mai napig megemlékeznek a bakonyaljai településen.

Kemma.hu

Táncsics Mihály emlékét őrzi Ácsteszér

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Táncsics Mihály (születési nevén Mihajlo Stančić, gyakran használt névalakja szerint Stancsics Mihál) 1799-ben Ácsteszéren született, életének első húsz évét a bakonyaljai háznak az elődjében töltötte. 

Táncsics Mihály emlékét őrzi Ácsteszér
Táncsics Mihály emlékét őrzi Ácsteszér
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A ma is látható épületet 1907 és 1910 között építették, Táncsics szülőháza épületszerkezeteinek felhasználásával. Népi műemlék, amelyet nagy felújítás után, születésének 206. évfordulóján, 2006-ban avattak fel ismét. Tiszta jelleme, bátorsága, küzdeni tudása mindenkor példaértékű marad. Erős lelkülete, fizikai szívóssága bámulatba ejtette kortársait. De jóhiszemű, segítőkész voltát gyakran kihasználták. Életének nyolcvanöt éve alatt páratlan pályát futott be.

Táncsics Mihály és Bakonyalja

Ácsteszérről indult és megjárta a világot. Hosszú élete során a küzdelmes munka, a sok szenvedés maradt az osztályrésze. Mindig is a szegény sorsú emberek életének, sorsának jobbra fordulásáért, hazája függetlenségéért harcolt. Táncsics Mihályra emlékeztek Ácsteszéren. A település szülöttjére születésének napján és március 15-én is gondolnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában