2024.03.24. 18:50
Több mázsányi finomság a sonkafesztiválon +fotók
Nyolc, roskadásig megpakolt asztalon több mázsa sonka várta a vásárlókat szombaton Bábolnán. A sonkafesztiválra az ország számos részéről érkeztek a hentesek.
Már csak egy szűk hét van húsvétig, így még pont van idő beszerezni az asztalra kerülő húsvéti sonkát. Nem is lehetett volna jobb időpontban megtartani a hagyományos Bábolnai Sonkafesztivált. Választékból pedig most sem volt hiány. Az ország minden részéről érkeztek portékájukkal a hentesek. Knyihár Norbert Békéscsabáról hozta finomságait a vásárra. Mint mondta: évek óta járnak a bábolnai fesztiválra édesapjával, aki most egy külön standon kínálta finomságait. Idén is rengeteg különlegességgel készültek. Asztalaik előtt pedig sorban álltak a vevők, többen is rendszeresen a békéscsabai hentestől szerzik be a húsvéti sonkát, de a kolbászból is szépen fogyott.
– Több mint 10 mázsa füstöltet hoztunk magunkkal, természetesen húsvét közeledtével a különféle sonkákból hoztuk a legtöbbet. Ez a szívsonka például 17 kilós, van, aki hármat is visz belőle – mutatta a szép nagy darab sonkát Norbi, aki azt is elárulta, hogyan készül a finomság.
– Már októberben levágjuk a disznót, majd a sonkát betesszük sóba, ahol két hónapig pihen. Ezután jöhet a füstölés. Először két napig hideg, majd két napig meleg, végül megint két napig hideg füstölést kap. Ezután még pihen jó két hónapig, hogy még finomabb legyen a húsvéti asztalon – árulta el a hentes, aki hosszú érlelésű sonkával is készült, de mangalicaszalámi, szalonna, és kolbász is került a pultra.
GALÉRIA: Képeken az idei Bábolnai Sonkafesztivál (Fotó: G.D.V.)
Fotók: G.D.V.A sonkafesztiválon természetesen nem csak füstölt áruk közül válogathattak a vásárlók: volt termelői méz, különféle szörpök, lekvárok, meleg lángos, házi kovászos kenyér és kézműves termékek is.
A Bábolnai Sonkafesztivál már országos hírű
Az első sonkafesztivált Bábolnán 2007-ben rendezték meg, amelyet a népszerű spanyol sonkafesztivál ihletett. A Magyar Sonkalovagrend életre hívója és a Sonkafesztivál megálmodója, Debreceni Tibor a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az évek alatt országos rendezvénnyé nőtte ki magát a vásár, hiszen az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek az árusok. Így garantált, hogy a legkülönlegesebb és egyedi ízek közül válogathatnak a vevők.