2024.03.28. 09:31
Sokkal olcsóbb lett a húsvéti tojás a tavalyihoz képest
Jó hírt kaptunk a tatabányai piacon áruló kofától: lesz mit tenni az ünnepi asztalra. A húsvéti tojás pedig olcsóbb lett, mint tavaly.
Jó hírrel fogadott minket Hatalák Ildikó, aki 1995 óta árulja vértesszőlősi termékeit a tatabányai Öreg piacon. Szerinte lesz elegendő húsvéti tojás az ünnepi asztalra.
Az eladó szerint húsvét előtt a szokásos mennyiség kétszerese fogy, így már jó előre készülnek az eladók. – Leginkább a 75 forintos L-verziót viszik a vevők, húsvét előtt jócskán fellendült a forgalom. Átlag 30-40 tojást kérnek, de ha népesebb a család, vagy baráti látogatásra is számítani lehet, 80-100 tojást vásárolnak – mondta a kofa. Mint megtudtuk, az M-esek darabja 60 forint.
– Nagyon szép a sárgája – vette át a szót az egyik vásárló. – Nem mindennapi eset, hogy a tojás aranyszínűre festi a piskótát. Itt viszont az! – mondta és elégedetten távozott. Néhány lépéssel arrébb már el lehet veszni a húsvéti sonkák rengetegében.
Húsvéti tojás: veszélyes alapanyag
A tojás az egyik legveszélyesebb alapanyag a konyhában, amelyben megjelenhet a szalmonella. A héján és a tojás belsejében is megtalálható a szalmonella. Legalább 70 Celsius fokon kell főzni, sütni, hogy a baktériumok elpusztuljanak. Ha hidegtálhoz, vagy majonézhez használod fel a tojást, akkor pedig ajánlatos fogyasztásig a hűtőbe tartani az ételt.
Nem szabad a hideg tojásokat sokáig meleg helyen tárolni, majd ismét visszatenni a hűtőbe. A hőmérsékletingadozás hatására ugyanis lecsapódik a pára a tojások héján, ez pedig a baktériumok elszaporodásához vezethet.
Szív is, paraszt is: viszik a sonkát is
Piacmustránkon a sonkaárakat is megnéztük, és annak is utánajártunk, mely fajták a legkelendőbbek.