Kinevezés

2024.03.13. 19:55

"A gyermekorvoslás a legszebb hivatás". Bemutatkozik a tatabányai kórház gyermekosztályának új vezetője

Az orvosiegyetem után a tatabányai kórházban kezdett el dolgozni dr. Bereczky Lea. A gyermekorvos immár 19 éve gyógyítja a vármegyei gyermekeket.

Goletz-DeáK Viktória

Széleskörű kórházi tapasztalat és szakmai felkészültség, gyermekszeretet – dr. Bereczky Lea csecsemő- és gyermekgyógyász hivatásának építőkövei. A Szent Borbála kórház közösségi oldalán számoltak be arról, hogy a gyermekorvos ez év január 1-től a Szent Borbála Kórház új osztályvezetője. Dr. Czelecz Zsuzsanna főorvos 50 év szolgálat után ment nyugdíjba és adta át az osztály vezetését kollégájának. 

Az orvosiegyetem után a tatabányai kórházban kezdett el dolgozni dr. Berezcky Lea. A gyermekorvos immár 19 éve gyógyítja a vármegyei gyermekeket.
Dr. Berezcky Lea (balra) már kisiskolás kora óta gyermekorvos akart lenni. Jobbra pedig Balogh Márta a kórház sajtómunkatársa
Fotó: Viszló Balázs / Forrás:  24 Óra

− A Debreceni Orvostudományi Egyetemen 2004-ben végeztem, és 2005 január elsejétől dolgozom itt, a vármegyei Szent Borbála Kórház gyermekosztályán. Az egyetemi évek után szerettem volna visszajönni a családom közelébe, nagyvárosba, de mégse a fővárosba, mert a budapesti forgatagra, túlzsúfoltságra már nem vágytam. Emiatt kerestem a szülőhelyemtől nem túl távoli nagyvárost, így kerültem Tatabányára.
Nagyon sokat köszönhetek azoknak a kollégáknak, akik akkor már szakorvosként, adjunktusként vagy főorvosként türelmesen tanítottak, segítettek nekem. Tőlük tanultam meg igazából a gyermekgyógyászatot, és annak gyakorlatát, nekik is köszönhetem, hogy végül tényleg gyermekgyógyász szakorvos lettem. Többen közülük még jelenleg is itt dolgoznak, furcsa, hogy most a főnökük lettem − árulta el a főorvosnő, aki egy tizenegy gyermekes család nyolcadik gyermekeként nevelkedett.

Már kisiskolásként eldöntötte, hogy gyermekorvos lesz

− Mindig féltő, óvó szeretettel foglalkoztam a nálam kisebb gyermekekkel és körülbelül 9-10 éves lehettem, amikor megfogalmazódott bennem, hogy felnőttként is gyermekekkel szeretnék foglalkozni, mégpedig gyermekorvosként. Onnantól tudatosan készültem erre a pályára. Ma is azt vallom, hogy a gyermekorvoslás a legszebb "munka", a legszebb hivatás. Segíteni gyermekeken, végigvezetni őket a gyógyulás útján, vagy esetleg krónikus betegségüket kezelni és ezen az úton végigkísérni őket, akár éveken keresztül, megtisztelő és felemelő feladat. Természetesen ennek a pályának is megvannak a nehézségei, előfordulnak szomorú, nehezen feldolgozható események, látunk tragikus sorsokat, melyeket pont azért nehezebb elviselni, mert gyermekekről van szó, de szerencsére ez a ritkább − tette hozzá dr. Bereczky Lea, aki szerint elődei magasra tették számára a lécet. 

− Tizenkilenc éve dolgozom itt, a Szent Borbála Kórház gyermekosztályán, és bő két hónapja vagyok megbízott osztályvezető. Nincs egyszerű feladatom, elődeim "magasra tették a lécet", hiszen kiváló szakmai és emberi munkát végeztek. Furcsa, az eddigiektől teljesen eltérő feladat ez. Alapvetően szeretek közvetlenül részt venni a betegellátásban, a beteg mellett állni, de most inkább a koordinálás és az egész osztály összetartása a feladatom. A gyermekosztály összességében nagy osztály, a gyermekbetegségek igen széles spektrumát látjuk el, 0-18 éves kor között. Több részlegből áll – általános gyermekosztály, gyermekintenzív osztály, PIC, újszülött osztály és a járóbeteg szakambulanciák –, sokan dolgozunk itt. Ezt az egészet egyben látni és irányítani, ez most a feladatom, és ez jellegében is egészen más, mint eddig, valamint több figyelmet, több időt és több türelmet igényel − magyarázta új megbízásának kihívásait az osztályvezető, aki nagyon nagy megtiszteltetésnek éli meg, hogy ő kapta a feladatot és nagy lelkesedéssel vetette bele magát a munkába. 

− Ami biztos, hogy szeretnék még idevonzani fiatal kollégákat, továbbá mindenképp szeretnék lehetőséget adni arra, hogy minél többen szerezzenek második vagy harmadik szakvizsgát is. Szeretném bővíteni hosszú távon a szakorvosi létszámot és további másod- esetleg harmadszakvizsgákkal megtartani, sőt még szélesíteni a szakmaspecifikus gyermekellátást. Magas színvonalú ellátásra törekszünk, amihez szükség van a jelenleg is már 2-3 szakvizsgával rendelkező, kiváló szakmai tudású szakorvos kollégákra, és közben folyamatosan gondoskodni kell az utánpótlásról is. Tanítanunk kell őket, ahogy annak idején engem is tanítottak − szögezte le a gyermekorvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában