Pályaválasztás

2023.11.09. 13:55

Képeken a tatabányai pályaválasztási kiállítás: az államtitkár szerint Európa-bajnok a magyar szakképzés

Hatvan kiállító, pódiumbeszélgetések, ismertetők, bemutatók várják az érdeklődőket Tatabányán, a huszonegyedik alkalommal megszervezett pályaválasztási kiállításon.

Kemma.hu

Rengeteg mindent kipróbálhattak az érdeklődők

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Morajló zsongás mellett nyílt meg a pályaválasztási és szakmanap a Földi Imre Sportcsarnokban. Az épületben hatvan standot alakítottak ki, ahol a tatai, tatabányai, oroszlányi, kisbéri és komáromi járás középfokú képző- és szakképző intézményei, duális képzésben együttműködő munkáltatói mutatkoznak be. Tucatnyi hetedikes és nyolcadikos diák kereste fel a standokat.

Dr. Hankó Balázs, A Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára megnyitójában kifejtette: a magyar szakképzés kiváló. 

– A magyar szakképzés Európa-bajnok, és világbajnoki bronzérmes. Mindannyian büszkék lehetünk a fiataljainkra és oktatóinkra, és azokra a duális partnerekre, akiknek a közreműködése által idén ősszel szinte minden érmet elhozott a magyar szakképzés. Aranyat informatikából, rendszer-üzemeltetésből, szoftver-fejlesztésből, bronzérmet mechatronikából, ezüstöt ipari robotikából, de jól szerepeltek az asztalosok is. A magyar csapat összesítésben informatikai üzemeltetésben abszolút bajnok, az országok versenyében pedig a második lett. A magyar szakképzésben végzettek a fejlett országok közül a harmadik helyen állnak az elhelyezkedési és fizetési lehetőség tekintetében. A kiváló együttműködések segítik a magyar gazdaságot és ipart.

Csaknem kétezer fiatal érkezik
Dr. Kancz Csaba, a kiállítást szervező Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal főispánja kifejtette: a munkanélküliségi ráta megyénkben 1 százalék. A duális képzés fontosságára hívta fel a figyelmet, amely segít a cégeket a munkaerő megtalálásában, és a fiatalokat ösztöndíjakkal segíti. A gimnáziumok is jelentős szerepet vállalnak, hiszen a jövő meghatározó vezetőit nevelik ki. Elhangzott: a kiállításra csaknem kétezer fiatal látogathat el, és két hét múlva Esztergomban szerveznek hasonló eseményt. 

Czunyiné dr. Bertalan Judit, kormánybiztos, országgyűlési képviselő szólt a rendszerváltás utáni útkeresésről, a váltásról, amely jó ritmusban határozta meg az irányt. 

– Most is átalakulás előtt állunk, amelynek fontos eleme a digitalizáció, és az elektrifikáció. Az előbbi már minden szakmára, munkakörre hatással van. Megjósolni is nehéz, hogy 5-10 év múlva milyen kompetenciákat követel a munkavállalóktól. Az elektrifikáció az elektromos járműipar területén jelent meg, amelyben megyénk élen jár. 

Hozzátette: a szakképzés leköveti az aktuális igényeket és lehetőséget ad a felsőoktatásba való bejutásra is. A megnyitót követően pódiumbeszélgetéseken egymás után mutatkoztak be az intézmények. Bemutatókat is szerveztek, majd pénteken délután adják át az Év kiállítója díjat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában