Jegyzet

2023.10.06. 12:00

Az október 6-i felejthetetlenek

Tizenhárom mártír honvédtiszt halála teszi emlékezetessé 1849. október 6-át, mert vérbe fojtott szabadságharcunk ezzel a gyászos nappal zárult. Lőpor és golyó általi „kegyelemre” Lázár Vilmost, gróf Dessewffy Arisztidet, Kiss Ernőt és Schweidel Józsefet ítélte a hadbíróság.

Petrik József

A kivégzéskor egy tucat katona sorakozott fel előttük töltött fegyverrel. Majd az osztag parancsnoka kardlappal vezényelt sortüzet. Amikor a füst eloszlott, kiderült, hogy Kiss Ernőt csak a vállán érte a golyó, ezért három martalóc közvetlen közelről újra rálőtt…

Az aradi vár sáncárkában még terjengett a puskapor maró, átható szaga, amikor a másik kilenc magyar tábornokot a hevenyészett vesztőhelyre vezették. Aki azt hinné, a büntetések kimódolása, végrehajtásának mikéntje és sorrendje véletlenszerű volt, az téved. Minden megfontolt elgondolások alapján történt. Elvileg Damjanichnak kellett volna zárnia a sort a bitón, mivel ő okozta a legtöbb bosszúságot a császáriaknak. 

Ám az ítélkező, vérszomjas Haynau személyes bosszúja ezt is felülírta, Vécsey Károlyt végeztette ki utoljára. Mivel a gróf, császári és királyi kamarásként csatlakozott a rebellióhoz. Kötél általi halállal halt hőseink: lovag Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knezich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, gróf Vécsey Károly. Akiket aztán egy nappal a kivégzésük után, a bitók tövében hantoltak el. Ma rájuk emlékezünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában