Kemma.hu videó

2023.09.22. 17:26

Kerékpáros ovisok vonultak a környezetvédelemért Esztergomban +videó

11. alkalommal rendezték meg az Autómentes Napot, melyen Esztergom városa, az Esztergomi Küllőszaggatók Kerékpár Egyesület és a Hermann Ottó Intézet szervezésében az esztergomi óvodák növendékei vettek részt.

Pöltl Zoltán

Esztergom óvodásai gyűltek össze a főtéren

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

A délelőttön át tartó program egy több kilométeres kerékpáros, rollis felvonulással indult, majd a főtérre érve logikai-, ügyességi- és ismeretterjesztő játékok várták a kicsiket. A folytatásban fitness tornán és kerékpárversenyen mérhették le az ovisok erejüket, ügyességüket.

Az Európai Mobilitás Hete keretében tartották meg Esztergomban az Autómentes Napot. A szeptember 22-ei eseménye most is élményszámban ment, hiszen a település óvodásai egy több kilométeres úton indultak el, hogy a célállomásnak mondható főtérre megérkezzenek. A napfényes időben megtartott Széchenyi téri program elején Erős Gábor országgyűlési képviselő, Keszthelyi Nikoletta, Fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár és Steindl Balázs alpolgármester fogadta a kicsiket, akik a Hermann Ottó Intézet munkatársai koordinálásában számos játékban vehettek részt. 

Steindl Balázs alpolgármester is köszöntötte az esztergomi ovisokat
Fotó: P. O. Z. / Forrás:  24 Óra

Keszthelyi Nikoletta, az Energiaügyi Minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében többek között elmondta, hogy az Autómentes Nap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a levegő tisztaságának védelme, illetve, hogy minél többen ismerjék meg a környezettudatosságról szóló ismereteket. Keszthelyi Nikoletta hozzátette: „A zöld gondolkodást nem lehet elég korán kezdeni, generációkon keresztül kell végigvinni az ezzel kapcsolatos tudást.” 

A helyettes államtitkár arra is kitért beszédében, hogy az Autómentes Nap arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak kormányzati feladat a levegőtisztaság és környezet védelme, hanem a civil szervezetek és a lakosság is sokat tud tenni annak érdekében, hogy tisztán őrizzük meg környezetünket, annak értékeit. A politikus kiemelte, hogy kormányzati szándék, hogy a környezeti nevelés már a legkisebb kortól elkezdődjön, ezt különféle környezeti nevelési programokon keresztül valósítja meg. 

A Hermann Ottó Intézet kabalaállata egy kedves süni volt
Fotó: P. O. Z. / Forrás:  24 Óra

Így például a „Zöld Óvoda Program” már tizenkét éve tart, és idén is új pályázatra várja a közönséget. Keszthelyi Nikoletta rámutatott, hogy az országban 2018 óta már több, mint ezer olyan intézmény működik, amely csatlakozott ehhez és a „Kölcsönkapott levegő” programhoz, melynek révén az óvodás, általános és középiskolás gyerekek a természet tiszteletét és a környezet védelmét tanulják meg.

Ovis és politikus együtt vonult
A gyerekeket és óvónőket Steindl Balázs alpolgármester is köszöntötte, aki rövid beszédében elmondta, hogy nagy öröm, hogy már tizenegyedik alkalommal tartják meg Esztergomban az Autómentes Napot, melynek része volt a kerékpáros, rollis felvonulás, ahol az alpolgármester Erős Gábor országgyűlési képviselő társaságában futotta végig a kicsikkel a több kilométeres távot. Az alpolgármester felhívta a figyelmet a rendezvény számos programjára, így a különféle játékokra és versenyekre. Steindl Balázs miután megköszönte az Esztergomi Küllőszaggatók Kerékpár Egyesületnek és a Hermann Ottó Intézetnek a szervezést, röviden arról is szólt, hogy már bizony óvodás korában is nagyon fontos, hogy sokat mozogjunk, sportoljunk, hogy egészségesek legyünk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában