Kemma.hu videó

2023.09.16. 15:37

Filmrendező, óvodavezető, orvos, építész és tanár munkáját ismerték el Prima Díjjal +fotók, videó

Portálunknak nyilatkoztak a vármegyei Prima Díjasok, akik szeptember 15-én, péntek este a 18. gálaesten vehették át elismeréseiket. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vármegyei szervezete nemcsak szűkebb hazánk kulturális, sport- és közéleti kiválóságait ismerte el, de értékteremtő gazdasági szereplőket is. A Kemma.hu és a 24 Óra olvasói a Prima Közönségdíj sorsáról dönthettek a tíz jelölt közül választva.

Wágner Zsanett

A 18. gálaesten vehették át elismeréseiket a vármegye hírnevét öregbítő díjazottak

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Az idén is a Jászai Mari Színház adott otthont a gálaestnek, amely hagyományosan Pordán Zsigmond, a VOSZ megyei elnöki köszöntőjével kezdődött. Miként megszokott az is, hogy erre az alkalomra minden évben átalakul a terem. Kicserélődnek és ruhát kapnak a székek, majd asztalok köré rendeződnek, ahol az est folyamán elegáns öltözetek és kifinomult ruhaköltemények váltják egymást. A színpadot virágkompozíciók színesítik.

Sokan még az utolsó perceket is kihasználják: üdvözlik egymást az asztaltársaságok. Barátok, ismerősök kézszorításaitól és jókívánságoktól hangos a színház. Aztán a színpad közepén ott terem a konferanszié, az idén Illyés Roland, és kezdődik a műsor.

A 2023-as gálán elsőként Pordán Zsigmond üdvözölte a vendégeket és azokat, akik munkásságukkal kiérdemelték, hogy az est főszereplői legyenek. Az elnök beszélt arról is, hogy a korábban Kincsem lovat ábrázoló plakett helyett az idei évtől az égbetörő íjász kisplasztikát adják át a nyerteseknek, tehát a három hagyományos Prima Díjasnak, valamint a közönségdíjazott és a különdíjas részére is. Végül egy Madách Imre idézet zárta az elnöki beszédet, utalásként a vállalkozói létforma viszontagságaira és kihívásaira:

...ember küzdj és bízva bízzál!

Azt már dr. Kancz Csaba főispántól tudtuk meg, hogy miért tartja a vállalkozókat és a vállalkozásokat kiemelendőnek a többi foglalkozási ág közül. Szerinte mindig egy plusz terhet, innovációs képességet jelent, ha valaki vállalkozásra adja a fejét.

Komoly teljesítmények

– Az sem lehet szomorú, aki nem tud felállni a dobogó legfelső fokára, hiszen nagyon komoly teljesítmény van mindenki mögött. A vármegye gazdasága szép teljesítményt mutat, legyen szó nagyvállalkozásokról vagy kis- és közepesekről – mondta dr. Kancz Csaba, aki örömmel látta a díjazottak és a jelölt vállalkozások közötti hölgyek névsorát, szerinte külön elismerést érdemelnek azok, akik nőként érvényesülnek a vállalkozószektorban.

Az év vállalkozója elismerések után három blokkban adták át a Vármegyei Prima Díjakat. Az első boríték Varga Ágota filmrendező nevét rejtette, aki alig tudott szóhoz jutni a meghatódottságtól a díj átvétele után. A mikrofonhoz lépett, mély levegőt vett:

Stílszerűbb lenne azt mondanom, hogy beszéljenek helyettem a filmek.

Aztán elmondta, mennyi mindent köszönhet a vármegyének a filmek kapcsán – gondolva itt az ihletre és a támogatókra is. Külön megemlítette Cserteg István kutatómunkáját, aki összesítette a vármegye helyszínein forgatott filmeket, amelyek között Ágota 20 filmje is megtalálható.

A Prima díjas örömteli bejelentést tett: elkészült legújabb filmje. Tizenkilenc évet ölel át a nehéz sorsot bemutató produktum, ami egy tatabányai vak párról és egészséges kisfiukról szól.

Akik a gyermekeknek szentelték az életüket

Már a jelölés is meglepte Aradvári Mihálynét, a Bánhidai Szent Erzsébet Óvoda intézményvezetőjét. Azt pedig, hogy el is nyeri a díjat, legmerészebb álmában sem gondolta. Éppen ezért percekig kereste a szavakat, miután másodikként a pódiumra szólították. A szerénység mondatta vele, hogy rajta kívül nagyon sokan megérdemelnék a dicséretet, és az elismerésben nem is annyira saját magát, inkább az óvoda egészének teljesítményét látja.

– Rettentően büszke vagyok. Azt gondolom, hogy egy ilyen díjat egyedül nem lehet elérni, csakis a közös munka vezetett idáig. Úgyhogy nagyon hálás vagyok és köszönet jár mindazoknak, akik a kezdetektől mellettem álltak és velem együtt dolgoztak egy szebb jövőért. Az óvodáért és nem utolsó sorban a gyermekekért – zárta szavait az intézményvezető.

Ezután a fotósok és a villanó vakuk közepette lépett színpadra dr. Schler Szilvia, Komárom szívvel-lélekkel dolgozó gyermekorvosa. Molnár Attila komáromi polgármester hosszasan gratulált a nagy tiszteletnek örvendő doktornak, majd átnyújtotta neki a díjat.

– Egyetlen dolgot kell betartanunk nekünk, orvosoknak. A tudomány mindig utólag fejlődik a tapasztalatok alapján, úgyhogy elengedhetetlen a folyamatos képzés. Ehhez pedig szükségünk van minden velünk érintkező, szakmán belüli és szakán kívüli segítségre, támogatásra. Legyen az kolléga, kolléganő, ápoló, asszisztens vagy beteg – mondta a Príma Díjas, aki szerint nem telik el nap sikerélmény nélkül és a betegség megfejtéséhez vezető kíváncsiság nélkül sem.

A tanítvány sikere is díj a tanárembernek

A közönségdíjat Szekeres János vehette át. Az esztergomi nyugalmazott testnevelő nem titkoltan remegő lábakkal lépett a világot jelentő deszkákra, elmondása szerint a pedagógus pályafutása méltó zárása a díj. Elmondta azt is, hogy nagyon sok volt tanítványa és sportolója ül a jelenlévők között. Például Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke; Zoltai Dániel, a vármegyei horgász egyesületek szövetségi elnöke, valamint Erős Gábor országgyűlési képviselő.

Az életszemléletem visszaigazolása, hogy a sport által megtérült az ifjakba nevelt kitartás, küzdelem és becsületesség. Önmagában felér egy díjjal, ha egy tanítvány sikerre viszi az életben

– mondta a nagyközönség előtt. Az már a portálunknak adott interjúból derült ki, hogy sosem volt igénye az elismerő szavakra, János csak tette a dolgát az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban. Azt mondja, talán az égiek figyelték pályafutását és előremenetelét, mert ennek ellenére mindig megkapta a fárasztó munka elismerését.

Különdíjat kapott az építész

Prima Különdíjas lett Markos Anikó tatai építészmérnök. Mint mondta, két dolog miatt fontos számára a kitüntető figyelem.

– Fontos az építészek és az építészet elismerése. Továbbá az is, hogy egy ilyen közegben, a művészetek között is legyenek díjazva. A másik büszkeségem a gyönyörű kisvárosom építése. Szerencsére olyan a szakmám, ami által részt vehetek a műemlékek felújításában, valamint új épületek kivitelezésében – mondta Markos Anikó, majd megköszönte mindazoknak, akik családi házuk, akár az ipari csarnokuk, akár az iskolájuk, vagy bölcsődéjük, netán a templomukat felújításával megbízták, megbízzák és teszik ezt a jövőben is.

Egyenként, majd egy közös fotó erejéig együtt szólították színpadra a nyerteseket. Tiszteletükre Szeredy Krisztina az Abba slágerét adta elő. A győztes mindent visz című dal közben a pincérek tálcán kínáltak pezsgőt a vendégeknek.

A helyi közösséget méltatta a VOSz-főtitkár

Ebből már sejteni lehetett, mi következik. Eljött Perlusz László, a VOSZ  főtitkára pohárköszöntőjének ideje. A színvonalas rendezvény hivatalos részét úgy zárta: a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács ülésén elemezték a hazai gazdaság helyzetét péntek délelőtt.

– Nagyon nehéz év van mögöttünk, a mikro-, kis- és középvállalkozások, vagyis a KKV szektor recesszió elé néz. Mindenki nagyon bízik a következő év sikerességében, sokan feltették a kérdést, van-e ok a bizakodásra. Ez az est megadta a választ. Ahol ilyen vállalkozói közösség van, és ilyen társadalmi összefogás, ott van remény! – zárta szavait és magasba emelte poharát.

A hangulatot ízletes vacsora és Szeredy Krisztina és Vanya Róbert gálaműsora fokozta, de az est korábbi fellépői, a Bánhidai Szent Erzsébet Óvoda kis néptáncosai, majd a 2020-as Prima Díjas Tatabányai Bányász Öregtáncos Egyesület fellépői is kitettek magukért. Miként Román Krisztina fuvolaművész is az Adagio és Kardtánc tételekkel a Spartacus című balettből, valamint Román Géza, aki Louis Amstrong What a wonderful world című szerzeményét adta elő trombitán.

Nagy megtiszteltetés járt kollégánknak

Természetesen a többiek sem távoztak üres kézzel, öten vehették át a jelölteknek járó díjat. Sopotnik Zoltán költő, író, szerkesztő, kritikus; Kovács Melinda fotóművész, valamint a Baj KSE Kerékpár Szakosztály és Nagy Györgyi szakosztályvezető munkásságát is elismerték különböző ajándékokkal.

A tíz jelölt között volt Fenyvesi Károly újságíró is, akit a Magyar Sajtó kategóriában jelöltek. Károlyt, bár egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni a rendezvényen, hatalmas megtiszteltetés érte. A Prima-jelölteknek járó oklevelet, a külön erre az alkalomra készíttetett Prima-üvegplakettet és különdíjat, a Bellevue Hotel wellnesshétvégére szóló belépőt Romanek Etelka, a vármegyei közgyűlés alelnöke személyesen adta át neki, jókívánságaival együtt a gálaestet megelőzően. Pap Tibornak, a Peron Music Alapítvány vezetőjének pedig többek között Takács Zoltán, a Kemma és 24 Óra főszerkesztője adta át az elismerést. 

Romanek Etelka gratulált Fenyvesi Károlynak
Romanek Etelka az otthonában gratulált Fenyvesi Károlynak
Forrás: Kemma.hu

 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában