Komfortosabb környezetben

2023.07.09. 18:13

Korszerűsítik a pilismaróti Dobozy Mihály Művelődési Házat

Régóta várt fejlesztésre nyílik lehetőség Pilismaróton, ahol a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében komfortosabbá, energiatakarékosabbá válhat a Dobozi Mihály Művelődési Ház.

Walczer Patrik

Az utcafront után az udvar felé eső részen is megújul a tetőszerkezet

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A többi között a tradicionális helyi disznótornak is otthont adó kulturális intézményben a Magyar Falu Programban már voltak fejlesztések. A mintegy 20 millió forintos támogatás jelentős részét az épület utcafronti részén található tetőszerkezet cseréjére fordíthatták, illetve központi fűtési rendszert is kiépítettek.

Immár Hunyadi Balázs polgármestersége idején érkezhet újabb mérföldkőhöz a művelődési ház megújítása, ugyanis a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat által koordinált TOP Pluszban mintegy 110,2 millió forint támogatást ítéltek meg Pilismarót számára. A község vezetője a helyi újságban is tájékoztatta a lakosokat arról, hogy az embert próbáló időszak alatt is olyan beruházásokra nyílik lehetőség, melyek hozzájárulnak a település fejlődéséhez.

A helyiek úgy fogalmaztak, a TOP Plusz keretében régi problémát orvosolhatnak, a tervek szerint szigeteléssel óvják meg a falszerkezetet a vizesedéstől. Kicserélik a kultúrház elöregedett nyílászáróit, az utólagos hőszigetelés mellett az udvar felőli oldalon folytatódik a tetőszerkezet, héjazat megújítása is. A projektarányos akadálymentesítés révén a mozgássérültek is könnyebben vehetik majd igénybe a szolgáltatásokat. A nagyszabású beruházás eredményeként komfortosabb környezetben lehet majd rendezvényeket szervezni. A fenntartási költségek jelentősen csökkenhetnek, ami a mai gazdasági helyzetben talán a legfontosabb tényezőnek számít.

Színpad
Az önkormányzat a TOP Plusz mellett továbbra is eredményesen szerepel a Magyar Falu Programban, melyben számos kisebb, ám elengedhetetlen fejlesztés valósult meg a községben. Például játszóteret újíthattak fel, továbbá megújult az óvoda udvara és új aszfaltburkolatot kaphatott a Dózsa György utca is. Most a kultúrház többcélú hasznosítása érdekében a Magyar Falu Programban 13,7 millió forintot nyertek pergolával árnyékolt, nyitott szabadtéri színpad kialakítására. Hunyadi Balázs tájékoztatása szerint a későbbiekben igény szerint le is lehet fedni a színpadot. 

Hunyadi Balázs elmondta, hogy a támogatási szerződés még márciusban hatályba lépett. A tervezési folyamatok egyéb okok miatt elhúzódtak, a közeljövőben ki szeretnék írni a közbeszerzési eljárást, és bekérik az érdeklődő vállalkozóktól az árajánlatokat. A munkálatok várhatóan a következő esztendő első felében kezdődhetnek el. Köszöni a vármegyei önkormányzatnak és Popovics Györgynek, a vármegyei közgyűlés elnökének a korábbi és a jelenlegi pályázatnál nyújtott segítséget. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában