Fejlesztés

2023.06.22. 08:45

Zöldfelületek is megújulnak Dorogon

A minap a munkaterület átadásával hivatalosan is elkezdődtek a Zöld város program kivitelezési munkálatai, melynek keretében Dorog zöldfelületei, köztük a kórházpark is megújul, továbbá a Mária utcában egy nyilvános mosdóval ellátott, fedett kereskedelmi terület is épülni fog.

Kemma.hu

Illemhelyiséggel is ellátott kereskedelmi épület kap helyet a Mária utcában

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Az önkormányzat a település hivatalos oldalán idézte fel, hogy 2019-ben a városi zöldfelületek növelése, illetve a Mária utca környezetének rendezése érdekében pályáztak az akkor elérhető európai uniós forrásokra. A projektben helyet kapott a Szent Borbála Kórház parkjának rendezése, illetve a Mária utca közepén, a postaépület, az Ötház utca, valamint a Szent József utca által közbezárt terület rehabilitációja, szépítése.

A tájékoztató szerint 21. századi igényeket kielégítő épület létesül az említett területen, így az ott tevékenykedő vállalkozók a jövőben kulturált környezetben kínálhatják majd eladásra a termékeiket. Közismert az is, hogy a posta mellé gyakran kitelepülnek őstermelők is, akik szintén helyet kapnak a fedett épületrészben. Mindemellett hiánypótlónak számít a járókelők szempontjából az is, hogy női, férfi és akadálymentes mosdókat is kialakítanak.

Látványterven az elképzelés
Forrás: Dorog.hu

A közvélemény „piacként” emlegeti az utóbbi helyszínen megvalósuló beruházást, emiatt a közösségi oldalakon különböző félinformációk is napvilágot láttak. Az önkormányzat leszögezte: nem akarnak több funkciót adni a helynek a jelenleginél, csak egy igényesen kialakított kereskedelmi területet hoznak létre, mely a szóbeszéddel ellentétben minimálisan csökkenti a parkolóhelyek számát. Tehát csak nyolc parkolóhelyet számolnak fel és összesen kilenc darab fát fognak kivágni.

Hozzátették, hogy ismerve a „piac” építésével járó szükséges tereprendezési munkákat, így még tavaly huszonhat darab új parkolóhelyet építettek a Rákóczi és Mária utcában. Ezzel kiváltották a kiszolgáló épület miatt megszűnő parkolókat, sőt városi szinten jelentősen növelték is a kapacitásokat. Továbbá a MOL-Új Európa Alapítvány VárosFa Programjának keretében hetven darab facsemetét nyertek – melyet előző esztendőben elültettek. Korábban hatvan darab babérmeggyfát helyeztek el a Mária utcában, mely révén a Bécsi úti kereszteződéstől egészen a Nipl Stefánia Uszodáig rendezett utcakép jött létre. A városvezetés tájékoztatása szerint az említett épületnél meghagyják a járda és a parkoló közötti közvetlen átjárási lehetőséget is.

Megújul a Petőfi óvoda is
A kórházpark felújítása is fontos részét képezi a projektnek, a tervek szerint új növényeket fognak ültetni az intézmény és a szakorvosi rendelő közötti területen is. A Mátyás király utca, valamint a Hősök tere feletti zöldterületet is rendezni fogják. A Csolnoki úton, a temető kerítése mellé növénysor fog kerülni, a parkolóhelyek köré pedig fákat helyeznek majd el. A városvezetés az energetikai korszerűsítésre is nagy hangsúlyt fektet, ennek jegyében július elsején elkezdődik a Petőfi óvoda épületének felújítása. A teljes külső homlokzatot leszigetelik és az elöregedett nyílászárókat is kicserélik. Ezzel lezárul az Iskola és Mária utcákat érintő, több éven át tartó tudatos városfejlesztési projekt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában