Michl Márton

2023.06.30. 19:25

Koktélpoharakba tölti az élvezetet a Tatára visszatért bártender

Michl Márton bártender igazi különlegességeket készít, immáron Tatán. A fiatalember külföldi tapasztalatait hasznosítja most már a hazai vízparton, a Malom és Kacsában.

Kemma.hu

Michl Márton

Forrás: Beküldött

− Milyen külföldi tapasztalatokkal tért vissza Tatára?
− Itthon nem foglalkoztam vendéglátással. Az eredeti végzettségem, testnevelő-edzői, emellett hároméves kaszkadőrképzésen vettem részt. Részben annak reményében költöztem külföldre, hogy ezt folytathatom, de végül máshogy alakult. A vendéglátásban sikerült elhelyezkednem Angliában és maradnom.

− Hogyan találta meg a bártenderkedés?
− Bejártam az összes lépcsofokát a szakmámnak. Egy év hotelmunka után a Borough Market remek étterme volt az első lépcsőfok. Ismeretség révén egy családias, borzasztóan jó forgalmú új-zélandi étterem oszlopos tagja lettem. Aztán eladták, és új hely után néztem. 

Így kerültem át egy ausztrál, Notting Hill-i étterembe. A szakma iránti szeretet illetve nagy mértékű érdeklődés itt indult. 

A profi hozáállás, a tréningek, a főnökeim látásmódja, a kollégák, a folyamatos jobbra való törekvés rabul ejtett. Báros kisegítőtől bároson keresztül supervisoron, assistant manageren bármanagerig töltöttem be pozíciót. Aztán engem is felkértek egy Chelsea-ben épülő étterem bár részének elindításában. Kicsit több mint egy évre rá már én vezettem a két emeleten elhelyezkedő 13 fős báros csapatot.

− Hova vezetett innen az útja?
− A szakmaszeretet és a kíváncsiság vitt előre, és a covid után új kihívás után néztem. Egy olyan cégnél találtam magam, amely a világ legjobb 50 bárja között, illetve minden évben az 500-as lista előkelő helyein szerepelt. Itt teljesen az alapoktól erős standardok mellett dolgoztunk. Minden ember, aki bekerül (mindegy, honnan érkezett), először csak szervíroz, és sikeres tesztek után kezdhet a pult mögött dolgozni. Innen sikerült egy még előkelőbb helyre bekerülnöm. Nagy tudású, kreatív, nagy nevű bartenderek közé. Hagyatékukat vittük tovább Farringdonnál. Itt még szigorúbb és még kifinomultabb technikákkal, díszítéssel és elkészítési móddal dolgozott az egész csapat. 

Nagyon ritka, hogy egy éven belül a bár mögött dolgozhasson egy friss bártender, de nekem sikerült. Óriási elismerés volt, mikor a bármanager (aki a legmagasabb pozíciót tölti be egy koktélbárban) engem kért fel, hogy kísérjem el egy díjátadóra, ahol Anglia 20 legjobbja közé került a bárunk. 

Az utolsó állomás egy „head bartender” pozíció volt Shoreditchban. Az előző cég eredeti helyére hívtak vissza, itt manageri feladatokat is elláttam, a bár teljes egészében az én felelősségem volt.

− Mit tud egy bártender, amit egy klasszikus értelemben vett pultos nem? 
− A bártender és klasszikus pultos közötti különbség csak a névben rejlik. Külföldön nincs is erre két elnevezés. Ott csak bártender van. Ha mégis különbséget keresnék, az inkább a helyben keresendő. Egy éttermi bárnál máshol vannak a hangsúlyok az italokban, hiszen egész napszakot ölelnek fel, az étkezési szokásokhoz idomulva.

Egy kifejezetten koktélbárnak, ami az esetek többségében este működik, az alkoholos illetve alkoholmentes „kevert italjaikból” kell megélni, ami talán több trükköt igényel ahhoz, hogy vonza az vendégeket. Szélesebb körű a röviditalok ismerete, kicsit más látásmódot, kreativitást igényel. Itt fanatistának kell lenned.

− Ha Tatára gondol, milyen milyen ízek, zamatok, színek illenek a város vagy épp az Öreg-tó hangulatához?
− Tata különleges hely. Nem csak azért mert itt élünk, hanem az elhelyezkedése , természeti adottságai, történelmi jelentősége miatt. Nem hiába hívják a vizek városának, és ha vízpartról beszélünk: ki ne élvezne egy remek italt tópart mellett?

Egy ilyen helyen bármilyen irányba indul az ember ízben, színben: nyitott tárház. Mindent befogad! Gátat inkább az ember képzelő ereje szabhat. Számomra inkább az ember ízlése, kedve, hangulata határozza meg a választott italt. 

Ennek jegyében készült az új koktéllap is, amellett hogy nyári jellegű (tele bogyós, trópusi gyümölcsökkel, friss jegyekkel) kevert italok széles skáláját mutatja be. A nyár az italok ideje, nincs olyan ember aki ne szomjazna meg egy napsütötte tó partján, strandon, meleg estén. Ehhez remekül párosul a hosszabb, gyümölcsösebb (vagy savanykásan kesernyés-preferencia) üdítőbb ital. Vagy egy bonyolultabb ízvilágú jégen tálalt kortyolgatni való kreáció. 

Jó látni hogy egyre érdeklődőbbek a vendégek, akik kíváncsiak a kísérletező italkeverőkre. Mi azt a látásmódot próbáljuk erősíteni a vendégeinkben, hogy ne ijedjenek meg az újtól.

Malom és Kacsa Bisztró és Rendezvényház
Tata, Tópart utca 19., +36 20 321 4664, [email protected]
Gasztronómia: Hatalmas meglepetéssel készült Tata egyik legfelkapottabb helyszíne, ugyanis új koktélok érkeztek az amúgy is egyedülálló itallapra. Michl Márton bártender külföldi tapasztalatait is felhasználva készíti a frissítő italokat, amelyeket természetesen alkoholmentes verzióban is kérhetnek a vendégek. Csütörtökönként16:00-22:00 között 15% kedvezménnyel kóstolhatják meg azon koktéljaikat, melyek a "CSAK ÍGY ITT ÉS MOST" kínálatunkban szerepelnek.  Az ételek tekintetében klasszikus ízek modern tálalásban, szezonális fogások és desszertkülönlegességek is várják a vendégeket, azokat is, akik ételintoleranciával élnek, vagy épp ínyencek. Itt mindenki jól lakik! A heti menü és a vasárnapi reggelikínálat elérhető a honlapjukon.
Programok:  Malom és Kacsa honlapján folyamatos frissülnek a programajánlatok is, de érdemes a bisztró és rendezvényház Facebook-oldalát is követni további érdekességekért, exkluzív tartalmakért. 

(Hirdetés)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában