Óvatosan!

2023.04.03. 13:58

Tények a kullancsokról és tanácsok a védekezéshez

A tavasz közeledtével egyre több helyen hívják fel figyelmünket arra, hogy jön a kullancsszezon, pedig a klímaváltozás, az enyhülő telek következtében lassan eljutunk odáig, hogy talán véget sem ért. Így nem árt, ha többet tudunk ezekről az élősködőkről, valamint az általuk terjesztett leggyakoribb betegségekről.

Kermma.hu

A kullancs fűszálakon, a bokrok levelein, legfeljebb 1,5 méter magasságban, a lábaikon levő karmok és tapadókorongok segítségével kapaszkodik meg

Forrás: Shuttertock

Fotó: KPixMining

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján a kullancsfélék családjába világszerte mintegy 700 ismert fajt sorolnak. Hazánkban csaknem kéttucat fajuk honos, amelyek közül talán legfontosabb a közönséges kullancs. 

Tévhit, hogy a kullancsok a fákról potyognak. Fűszálakon, a bokrok levelein, legfeljebb 1,5 méter magasságban, a lábaikon levő karmok és tapadókorongok segítségével megkapaszkodnak, és várakoznak. A kiválasztott egyedre a lábukon lévő karmok segítségével másznak fel.

Ha megtalálják a számukra megfelelő felületet, táplálkozni kezdenek, mert fejlődésükhöz elengedhetetlen a vérszívás. Ami a kullancsot veszélyessé teheti, hogy a fertőzéseket vérszívás közben juttatják az emberbe.

Mit tegyünk, ha kullancsot találunk magunkban?

Fontos, hogy minél hamarabb eltávolítsuk a kullancsot! Kerüljük a tekergetést vagy kenegetést, mivel ezzel az állatban található fertőzött anyagot könnyen a sebbe juthat! Ragadjuk meg minél közelebb a bőrhöz és lassan, gyengén húzzuk ki! Ha a fej véletlenül bent marad, akkor sem kell megijedni, ugyanis néhány nap múlva magától kilökődik. 
Forduljunk orvoshoz, ha a kullancs csípés után pár nappal influenza szerű tünetek lépnek fel, majd elmúlik és újabb lázas időszak kezdődik fejfájással, szédüléssel, remegéssel vagy idegbénulással! Ha arcideg bénulás esetén jelezze, ha kullancs csípés érte a közelmúltban, vagy ha a csípés helyén 3-5 hét múlva, a szélein egye nagyobb átmérővel gyűrű alakú bőrpír jelentkezik.

Közép-Európában az egyik leggyakoribb kullancsok által terjesztett vírusos betegség az FSME-vírus okozta agyvelőgyulladás. A fertőzés az esetek jelentős részében tünetmentes. Az esetek kisebb részében 7-14 napos lappangási időt követően, enyhe betegségtünetek (láz, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás stb.) jelentkeznek, majd néhány nap múlva a panaszok megszűnnek.

Minden ötödik betegnél azonban egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával járó szakasz is követi az elsőt, a csípés utáni 3-4. héten. A betegség ilyenkor kórházi ellátást és esetenként intenzív kezelést igényel. Specifikus terápia nincs, de a fertőzés védőoltásokkal megelőzhető.

A másik gyakori kullancs által okozott betegség a Lyme-kór, amelynek legjellegzetesebb, az esetek 60-80 százalékában előforduló klinikai tünete a vándorló bőrpír, amely általában 7-10 napos (de minimum 48 órás) lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik. A bőrjelenséget leggyakrabban csak enyhe helyi fájdalom, égő érzés, ritkán viszketés kíséri, de súlyosabb tünetek is felléphetnek. Megfelelő adagban és ideig szájon át alkalmazott antibiotikummal általában jól gyógyítható.

Amivel még fontos tisztában lenni, hogy nem minden kullancs hordoz fertőzést, de a kockázat fennállhat, így érdemes egyeztetni háziorvosunkkal, hiszen az említett fertőzések közül az FSME-vírus ellen már évtizedek óta elérhetőek olyan védőoltások, amelyek segíthetnek a kullancs által okozott vírusos agyvelőgyulladás megelőzésében. Ideális a kora tavasszal megkezdett oltásrend, így akár 1 hónapon belül védettséget lehet szerezni a vírus ellen szeretteink és saját magunk számára is.

Szabó Éva, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa, a a Kullancsfigyelő program egyik vezetője a megyei tapasztalatokról kiemelte: nem érkezik be hozzájuk olyan mennyiségű adat, ami alapján megbízhatóan fel tudják térképezni, hogy vármegyei szinten hol lehet a legtöbb kullanccsal találkozni. Ráadásul ha egy községből sok adatot kapnának, az se feltétlenül jelentené azt, hogy az a terület jobban bővelkedik kullancsokban, inkább csak azt, hogy sokan hallottak a Kullancsfigyelő felhívásáról

Hozzátette: sehol sem vagyunk teljesen védettek, ha a kullancsokról van szó, városi parkokban, otthoni kiskertekben és erdőkben tett látogatások után is fontos az önellenőrzés, ami a kullancsok által terjesztett megbetegedések megelőzésének a legbiztosabb módja.

A Kullancsfigyelő a gyűjtéseket a lakosság bevonásával végzi. A már harmadik éve futó programba országos szinten bárki bekapcsolódhat. A hazánkban nem őshonos, de a klímaváltozás hatására nálunk is megjelenő Hyalomma kullancsokat keresik, amely a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust terjeszti. Így ha bárki szokatlan kinézetű, csíkos lábú, nagy termetű kullanccsal találkozik, kérik készítsen róla fotót, ha módja van rá tegye el az állatot egy jól záródó tégelybe vagy tasakba és jelezze a www.kullancsfigyelo.hu honlapon található email címen. 

Hazánkban nem őshonos, de a klímaváltozás hatására nálunk is megjelent a Hyalomma kullancs, amely a krími-kongói vérzéses lázat okozza
Hazánkban nem őshonos, de a klímaváltozás hatására nálunk is megjelent a Hyalomma kullancs, amely a krími-kongói vérzéses lázat okozza
Forrás: Shutterstock

Az idén tavasszal indítják a Kullancs a kertben programot is. Kifejezetten a városi, kerttel rendelkező lakosokra fókuszálnak. Az érdeklődők a Kullancsfigyelő honlapon található kérdőív kitöltésével egy kullancsgyűjtésre alkalmas gyűjtőcsomagot igényelhetnek, majd ennek segítségével gyűjthetnek a kertjeikben kullancsokat és küldhetik be. A program célja a városi kertek és a kullancsok kapcsolatának vizsgálata.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában