Gyász

2023.04.02. 08:39

Megindító sorokkal búcsúztak Schmidt Csabától

A vármegye vezető tisztségviselői, országgyűlési képviselők, hivatalok, intézmények képviselői, barátok, ismerősök, pályatársak mellett Orbán Viktor miniszterelnök is lerótta tiszteletét a 44. életévében, súlyos betegségben elhunyt Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere, egykori országgyűlési képviselő, a Tatabányai Szakképzési Centrum kancellárja sírjánál. A politikust a Síkvölgyi temetőben helyezték végső nyugalomra.

Kemma.hu

Óriási tömeg érkezett a szertartásra. A ravatalozóban foglaltak helyet a család tagjai, s az épületet egy-egy szál virággal a kezükben csendben, lehajtott fejjel fonták körbe az emlékezők. Sorban, főhajtás mellett helyezték el a tisztelet virágait. 

Szilágyi Sándor református lelkész közös imára hívta a gyászolókat, majd röviden beszélt Schmidt Csaba életútjáról, s az egy évvel ezelőtt diagnosztizált súlyos betegségével folytatott harcáról. 

Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház igazgatója azoknak a nevében is szólt, akik rövid élete során szoros kapcsolatban álltak Tatabánya egykori polgármesterével. Sportolók, pályatársak, barátok, politikusok mellett ikertestvére gondolatait is tolmácsolta a teátrum igazgatója. Ahogy feleségével való megismerkedésük története mellett kiemelte tíz évvel ezelőtt született gyermekeihez fűződő szoros kapcsolatát is. 

Czunyiné Bertalan Judit, Északnyugat-Magyarország fejlesztési kormánybiztosa, országgyűlési képviselő megindító beszédben emlékezett a várost több évtizeden át szolgáló politikusra. Az embert egy könyvhöz hasonlította, amelynek borítóját sokan, tartalmát csak azok ismerik, akik időt szánnak rá és belelapoznak. Lélekbarátként gondolt Schmidt Csabára, aki bizonyítani szeretett volna mindenki, de leginkább saját maga számára. A legtöbbek ezért csak a fegyelmezett vezetőt látták benne.

Czunyiné Bertalan Judit felidézte azt a pillanatot, amikor tavaly találkozott a klinikán Schmidt Csabával. Akkor már tudható volt, hogy nagy a baj. Elcsukló hangú, személyes hangú beszédében hozzá szólt, neki mesélt, hogy miként látta meg az egykori polgármester, kancellár másik arcát, hogyan engedte be a saját világába, miként vált annak a bizonyos könyvnek egyre több oldala olvasottá. Közben kirajzolódott a politikus, a kiváló stratéga, és jövőt építő városvezető képe mellett a szerető férj, az aggódó apa. A lélekbarát. 

– A könyv becsukódott, s az epilógus szomorú és nehéz – zárta emlékezését Czunyiné Bertalan Judit. A tömeg ezután a sírhelyhez vonult, ahol több százan tisztelegtek főhajtással a város egykori vezetője előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában