Éljen május elseje!

2022.05.01. 18:12

Zenés ébresztő, körbetáncolt májusfa: fotókon a tatabányai és oroszlányi majális

Megyénk bányászvárosaiban rendre megünnepelték a május elsejét. Zenés ébresztővel indult és utcabállal ért véget a programsor, de volt kirakodás, sör és virsli is. Ünneplésre okot adhatott, hogy két év kihagyás után először tarthattunk majálist, ráadásul az édesanyákat is a munka ünnepén köszönthettük.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Megkegyelmeztek az égiek a május elsejei rendezvényeknek, annak ellenére, hogy többször is gyülekeztek az esőfelhők az égbolton. Délutánra a szervezők már minden kétséget kizártak: két év kihagyás után újra önfeledten ünnepelték a munka ünnepét. Többek között a tatabányaiak is. A rendezvény nemcsak a programok szünetelése miatt számított rendhagyónak, hanem az idén egyedülálló módon egybeesett Anyák napjával is. 

Körbetáncolták a májusfát

A helyszínt illetően nem volt változás, a Tatabánya Pont az idén is ideális helyszínre, a Csónakázó-tó köré szervezték a programokat. A rendezvény egyik leglátványosabb pontja a hagyományos májusfa állítás volt. Szegvári Ildikó vezette néptánccsoport, a Forgórózsa, több tucatnyi aprósága táncolta körbe a színes szalagokkal díszített nyírt, a talpalávalót a Kincső Zenekar biztosította.

Voltak gyermekprogramok és körhinták, este pedig a Zanzibár adott nagysikerű koncertet. A fül mellett a szemnek és a szájnak is kedveztek a szervezők: újszerű grillételek voltak terítéken a majálison. A hagyományos május elsejei felvonulások hangulatát idéző sör és virsli is kapható volt a tónál. Utóbbi azonban csak amerikai köntösben.

Zenés ébresztő Oroszlányban

Zenés ébresztőre kelhetett vasárnap reggel megannyi városlakó Oroszlányban. A bányászfúvósok ugyan kicsit megkésve, de annál nagyobb lelkesedéssel indultak útnak, hogy megidézzék a majális egykori hangulatát az utcákban. Ezt követően három helyszínen emlékeztek meg a munka ünnepéről. A faluban ugyan csak májusfát állítottak, amely a tavasz beköszöntének és az érzelmek igen látványos jelképe, a másik kettőn azonban jobbnál jobb programsor várta az érdeklődőket. A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár előtt is helyére emelték a szimbólumot, a májusfát, de a bábszínház alatt és az operettműsor közben, valamint a Desperado koncertjén is tapsolhatott a nagyérdemű.

Jó ebédhez jó nóta is szólt

A nap végül a szabadtéri színpad környékén ért véget, ahol utcabállal és a Madarak Együttessel köszöntöttél a városlakókat. Oroszlány harmadik helyszínén, a Bányász Klub környékén is hatalmas volt a tömeg. Gulyásfőző versennyel készültek Torma Lajosék, a szakszervezet részéről. A  több mint 130 adag leves délre meg is főtt a kondérban. A jó ebédhez pedig szólt nóta is, Kecskés János és Rafael Tibor jóvoltából. A Virtus Majorette és a Kadarka Társulat tartott bemutatót. Utóbbi produkcióban népszerű slágerekkel készültek az előadók. 

Fültanúi lehettünk például annak, milyen az oroszlányi jég dupla whiskyvel. A szervezők hiphop fellépéssel, vetélkedővel, E-riksa bemutatóval és gitárkoncerttel készültek. A megye legfinomabb chilije is szerepelt a Bányász Klub étlapján, és kézműves sörök az itallapon. Ugrálóvár és csillámtetoválás várta az apróságokat, az ügyesebbek pedig gravírozni is megtanulhattak a rendezvényház udvarán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában