Évbúcsúztató

2021.12.04. 15:00

Csodálatos ajándékkal érkezett Oroszlányra „mindenki Zsombija”

Jól ismert helyi művész, Zsombolyai Mária kiállításával búcsúzik az évtől a Kölcsey-központ kiállítóterme. A tárlat november utolsó hétvégéjén nyílt.

Wágner Zsanett

Jól ismert helyi művész, Zsombolyai Mária kiállításával búcsúzik az évtől a Kölcsey-központ kiállítóterme. A tárlat november utolsó hétvégéjén nyílt.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

Vasárnap este díszkivilágításban ragyogott a város, meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját, Vadkerti Imre és barátai akusztikus koncertjét láthatták és hallhatták a városlakók, valamint az érdeklődők. A város történetében először adventi kalendáriummal is készültek a Baráti Kör tagjai, és kinyílt az első ablak a főtéren.

A festőnő tehetségét Lázár Mózes méltatta (Fotó: Z. I. / 24 Óra)

A város ünnepi programjait egy ismert helyi művész, Zsombolyai Mária és csodálatos alkotásai nyitották meg. A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítóterme egy hónapon át foglalt lett: számos jövőbeli „Szépségbarangolás” színhelyévé vált.

– Ünnep ez a mai – szólalt meg elsőként Lázár Mózes. Az MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója méltatta a művész több évtizedes munkásságát és azt az egyszerű nagyságot, ami a mai napig jellemző a kiállítóra. Szerinte a kiállításokon egy szín hangként is értelmezhető, egy részlet lehet egy szó, a szavak pedig mondatokká állnak össze, és így kialakul a gondolat, amely minden művész titkolt vágya, a közlés. Mint mondta, érdemes eljönni egy másik napon is, csendesebb időben, hogy mindannyian meghalljuk a gondolatainkat.

A Bányász Népdalkör tagjai bihari népdalcsokorral érkeztek (Fotó: Z. I. / 24 Óra)

– Ahogy körbenézek, rengeteg eszme születhet az akril- és olajfestmények között, de vannak itt selymek és akvarellek. Ott van például a Balaton képe. Úgy siklanak egymásba a színek, akár a tó szele, amikor végigsimítja arcunkat – mondta, majd átadta Zsombolyai Mária ajándékát, a kiállítást, a publikumnak.

Végezetül Oscar Wilde angol író szavait idézte Lázár Mózes. A vezérigazgató arra a lelki gazdagságára és sajátos, egyedi szemléletmódra is célzott, ami „Zsombit” a kezdetektől jellemzi: Legyél önmagad, mindenki más már foglalt!

Az adventi nyereménysorsoláson öt festmény talált gazdára (Fotó: Z. I. / 24 Óra)

A méltatás után Takács Tímea, a kultúrintézmény igazgatója vette át a szót és adventi nyereménysorsolásba kezdett. Belépéskor minden résztvevő kapott egy számot rejtő cédulát, amelyről sejteni lehetett, hogy fontosabb szerep jut neki az este. Öt szerencsés Zsombolyai Mária festménnyel a kezében térhetett haza. Elsőként az 56-os szám tulajdonosa, Rácz Viktor örülhetett.

Egy órával később az intézmény kamaratermében Szabó Mihály alpolgármester konferálta fel a XXX. Adventi Népdalköri Találkozót. A hagyományos rendezvény családias jelleget öltött, a világjárvány miatt sok lemondás érkezett, azonban a Bányász Népdalkör tagjai bihari népcsokorral álltak a terem képzeletbeli színpadára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában