Projekt

2021.05.21. 15:37

Bábtechnikával segíti a pedagógusok munkáját a szőnyi Kemence Egyesület

Képzésekkel segíti a Kemence Egyesület azokat, akik érdeklődnek a fogyatékkal élők fejlesztését célzó témakörök iránt. Az első előadásukon pedagógusok vettek részt, akik a bábtechnika alapjait és alkalmazását sajátíthatták el.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Tavaly ősszel indult el a Kemence Egyesületben egy projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, amely a hátrányos helyzetűek integrálását célozta meg. Schmelczné Bajmóczi Ildikó, a Kemence Hagyományőrző Gasztro-kulturális és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke elmondta, akkreditált rehabilitációs foglalkoztatóként megváltozott munkaképességűekkel, fogyatékkal élőkkel, szenvedélybetegekkel, mentálhigiénés problémákkal küzdőkkel foglalkoznak.

A projekt keretében azt vállalták, hogy a meglévő Kemence Bábcsoportjukba hívnak meg sajátos nevelési igényű gyerekeket, valamint a pedagógusokat megtanítják arra, hogyan fejleszthetik őket a bábtechnika segítségével. Emellett a komáromi Magyar Máltai Szeretetszolgálat nappali csoportjából egy új bábcsoport alakult meg, ők karácsonykor debütáltak egy mesével. Eredetileg ezt a polgármesteri hivatal előtt mutatták volna be közönség előtt, de a pandémia miatt az online térbe költözött a rendezvény. A felvétel nagy népszerűségnek örvendett a világhálón, mintegy hatezren látták. Egy megyei önkormányzatos projektbe is bekerültek mint jó gyakorlat, mert a felvétel azt bizonyítja, hogy minden ember értékes.

Most négyrészes előadás-sorozatot indítottak, ahol az egyesületi tagok tanítják meg a komáromi és a járásban élő pedagógusokat a bábtechnika alkalmazására. Először elméleti oktatást tartottak A bábjáték szerepe és lehetősége az integrációban címmel. Legközelebb az alábbiakról hallhatnak a programon részt vevő pedagógusok: kommunikációs stílusok, a kommunikáció csapdái, a kommunikáció hatékonysága, a testbeszéd, a kommunikációs zajok és azok kiszűréseinek lehetőségei és a csoportos kommunikáció.

Foglalkozások

A programok május 28-án és 29-én a kommunikációs és élménypedagógiai témákban folynak tovább, olyan területeket érintve, mint az asszertív kommunikáció és a flow-élményen alapuló speciális zenei eszközök fejlesztésének lehetőségei, valamint a különféle szituációs gyakorlatok és prezentációs technikák. A projekt utolsó programpontját június 5-én 9 órakor tartják. Ezen a napon szintén a fogyatékkal élők fejlesztésének lehetőségeit vizsgálják, melynek során a bábjáték jótékony szerepét mutatják be egy gyakorlati foglalkozáson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában