2019.05.23. 19:49
Közönségdíjas lett a komáromi Jánoska Cukrászda fagyija az Év fagylaltja versenyen
Idén indult útjára az ÉV Fagylaltja verseny, amelyen a komáromi cukrászda egy különleges fagyi alkotásáért kapott elismerést.
Sztaracsek Ádám
Forrás: beküldött kép
Első alkalommal rendezték meg az Év fagylatja országos cukrászversenyt és fesztivált, amelynek május 23-án Szombathely főtere adott otthont. A közönség díját és Szombathely különdíját a rozmaringos fehér csokis vilmoskörte érdemelte ki, amelynek alkotója Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrásza. A fiatalembernek nem ez az első édes sikere, hiszen 2018-ban ő készítette az ország tortáját, a Komáromi kisleányt.
Ahogy Ádám a Kemma.hu-nak elárulta, a fagyi ötlete az országtortából jött, hiszen az is körtés volt. A körtefagyit először csak fehér csokival kombinálta, de nem tetszett neki az íze. El is vetette a versenyen való indulás ötletét. Aztán a nevezés határideje előtti este nyugtalan volt, úgy érezte: megbánja, ha mégsem indul a versenyen. Így rakta össze a jónak tűnő receptet fejben, este 10-kor. A versenykiírás magyaros alapanyagokat írt elő, a körte és a rozmaring egyaránt annak számít, ahogy a cukrász mondja.
A cukrász elárulta a fagyi receptjét is. A rozmaringot ugyan nagyon ritkán használják fagylaltban, de körtével nagyon finom. A fagyi tartalmaz még egy karamellizált párolt gyömbéres körtés variegátót (öntetet – a szerk.) és egy diós ropogóst.
A zsűri ebben az évben a nagykanizsai Wilhelm Dávid által készített, Piemont Királya névre keresztelt fagylaltjának ítélte oda az év fagylaltja címet, amelynek alapja piemonti mogyoró, amit tonkababos feketeszeder-öntettel párosított alkotója. Az év cukormentes fagylaltja illatos birs fekete ribizlivel, amelynek megálmodója egy újfehértói cukrász, Pokoraczki Ágnes.
Nemcsak a zsűrizés folyt a nagyközönség előtt, de a kézműves fagylaltok készítését is bemutatták az érdeklődőknek, akik 150 féle fagylaltból választhattak a helyszínen. Selmeczi László, a Magyar Cukrászok Országos Ipartestületének társelnöke az MTI-nek elmondta: a rendezvénnyel szeretnék közelebb hozni a cukrászdák minőségi fagylaltkínálatát a fogyasztókhoz. Szavai szerint az utóbbi években megjelentek a piacon olyan „fagylaltnak nevezett” termékek, amelyeket lelkesen vásárolnak a magyar fogyasztók, hiszen „nagy és olcsó”, de jobbára csak mesterséges anyagokból, aromákból és színezékekből állnak.
–Mi azt szeretnénk megmutatni, megkóstoltatni, hogy milyenek a kiváló és természetes alapanyagokból, igazi gyümölcsökből, hagyományos módon készített fagylaltok – mondta. Hozzátette: természetesen készülhet jó fagylalt nagyüzemi körülmények között is, de ezeknél is feltétel a kiváló alapanyag, éppen ezért nevezhettek külön kategóriában az alapanyagokat gyártók is.
Grünwald Stefánia, a fesztivált szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a fesztivál ötletgazdája egy neves helyi cukrászda, a Mészáros cukrászda. Hozzáfűzte: az év fagylaltja szakmai versenyt 1998 óta rendezik meg, általában budapesti, több alkalommal vidéki cukrászdákban, első alkalommal szerveztek köré fesztivált kulturális és szórakoztató programokkal.
Idén 40-en pályáztak az Év fagylaltja címre 56 féle fagylalttal, eredményt négy kategóriában hirdettek. Az alapanyaggyártók és forgalmazók versenyében a legjobbnak a budapesti Chef Market Zrt. Liberte névre keresztelt fagylaltját találták, amelyet Vladucz Péter készített. Ugyanebben a kategóriában a legjobb mentes fagylalt a szintén budapesti m-Gel Hungary Kft. Pisztácia parajd fűszerével nevű fagylaltja lett, amelynek kitalálója Gangel András.